Statele UE nu au cazut de acord in ce priveste porumbul modificat genetic

in EcoLIFESTYLE 27 September 2007 116 Views

Ministrii Agriculturii din statele UE nu au ajuns, ieri, la un consens in ce priveste importurile a trei tipuri de porumb modificat genetic. Acest lucru a demonstrat inca o data diferentele de opinie care exista, in cadrul Uniunii Europene, referitoare la culturile si alimentele modificate genetic., informeaza Reuters/Planet Ark.

Cele trei tipuri de porumb modificat genetic, doua dintre ele hibride, ar urma sa fie importate pentru prelucrare si in alimentatie. Acestea nu vor fi cultivate in cele 27 de tari UE.

Dat fiind ca ministrii nu au reusit sa adune o majoritate de voturi, decizia apartine, acum, Comisiei Europene.

Primul tip de porumb modificat genetic, Herculex RW, cunoscut si dupa codul sau 59122, este produs de Pioneer Hi-Bred International, care apartine DuPont Co., si Dow AgroSciences. Herculex este facut sa apere porumbul de larvele de viermi care ataca planta de la radacina si reduce astfel recolta si nutrientii.

Aceleasi companii au realizat un tip de porumb hibrid, 1507/NK603, care rezista la daunatoarele de camp.

Al treilea tip de porumb modificat genetic este produs de compania americana Monsanto si este denumit MON810/NK603. Acesta rezista la anumite insecte si ierbicide.

Tarile UE nu au reusit, de-a lungul a mai multor ani, sa adune majoritate pentru a aproba organismele modificate genetic. Dar, clubul anti-OMG da semne de micsorare, intrucat mai multe tari care sunt impotriva tind sa sa abtina de la vot.

Tari precum Marea Britanie, Finlanda sau Olanda au votat intodeauna pentru, pe cand state ca Austria, Grecia sau Luxemburg fac parte din grupul celor impotriva.

Comentarii

comentarii