5 sta╚Ťiuni de schi sustenabile din Europa

in EcoLIFESTYLE, Slider homepage 2 January 2018 119 Views

Dac─â e╚Öti pasionat ╚Öi de protejarea mediului, dar ╚Öi de sporturile de iarn─â, ar fi bine s─â alegi s─â te bucuri de z─âpad─â ├«ntr-o destina╚Ťie care arat─â respect fa╚Ť─â de mediul ├«nconjur─âtor. Industria sporturilor de iarn─â este consumatoare de resurse, dar sunt ╚Öi unele sta╚Ťiuni care pun sustenabilitatea ├«naintea c├ó╚Ötigurilor.

5 sta╚Ťiuni de schi sustenabile din Europa

Industria sporturilor de iarn─â ├«nseamn─â, de cele mai multe ori, consumul combustibililor fosili ╚Öi a electricit─â╚Ťii pentru teleschiuri, telescaune ╚Öi telecabine, crearea z─âpezii artificiale, care presupune folosirea a zeci de mii de litri de ap─â pe minut, dar ╚Öi defri╚Öarea unor zone, pentru amenajarea p├órtiilor noi.

├Äns─â practican╚Ťii profesioni╚Öti ai sporturilor de iarn─â sunt ╚Öi mari iubitori de natur─â, a╚Öa c─â sta╚Ťiunile sustenabile ├«ncep s─â primeasc─â aten╚Ťie, ├«n speran╚Ť─â c─â schiatul ╚Öi snowboard-ingul vor avea impact minim asupra mediului.

├Ä╚Ťi d─âm mai jos c├óteva sugestii de sta╚Ťiuni de schi din Europa unde te po╚Ťi distra f─âr─â s─â faci r─âu mediului.

1. Saas-Fee, Elve╚Ťia

5 sta╚Ťiuni de schi sustenabile din Europa

Numit─â ╚Öi ÔÇ×Perla AlpilorÔÇŁ, sta╚Ťiunea este recunoscut─â ca fiind una din cele mai sustenabile din lume, gra╚Ťie interdic╚Ťiei de a utiliza ma╚Öinile. Administra╚Ťia ╚Öi-a asumat promovarea unui turism prietenos cu mediu, iar ora╚Öul este pionier ├«n turismul alpin ecologic. Cu investi╚Ťii majore ├«n sustenabilitate ╚Öi cu o instala╚Ťie de filtrare a particulelor din sistemele de ├«nc─âlzire prin arderea lemnului, Saas Fee este pe cale s─â devin─â prima comunitate f─âr─â praf fin din Alpii Europeni. ├Äncep├ónd cu iarna 2016-2017, sta╚Ťiunea a ├«nlocuit autobuzele pe combustibil, care transport─â gratuit turi╚Ötii c─âtre p├órtii, cu unele electrice. Autobuzele au zero emisii, iar bateriile sunt ├«nc─ârcate cu ajutorul energiei regenerabile. ├Än Saas-Fee, toat─â electricitate ÔÇô inclusiv cea folosit─â pentru lifturi ÔÇô provine de la hidrocentrala Valais.

P├órtiile urc─â de la 1.800 de metri p├ón─â la 3.600 de metri, iar z─âpada natural─â se men╚Ťine chiar ╚Öi p├ón─â ├«n august.

2. Avoriaz, Fran╚Ťa

5 sta╚Ťiuni de schi sustenabile din Europa

├Änc─â de la deschiderea sa, din 1966, sta╚Ťiunea a fost una pietonal─â, ceea ce ├«nseamn─â c─â ma╚Öinile au accesul interzis. Ba mai mult, printre hoteluri ╚Öi blocuri sunt direct p├órtii, a╚Öa c─â po╚Ťi s─â-╚Ťi pui cl─âparii ├«n cas─â ╚Öi s─â pleci direct pe schiuri. Grija pentru sustenabilitate se vede ├«n monitorizarea consumului de combustibil, utilizarea snowmobilelor electrice, impunerea unor standarde de calitate ridicate privind protec╚Ťia mediului pentru construirea cl─âdirilor noi ╚Öi eficientizarea iluminatului din punct de vedere energetic. Este ├«ncurajat─â utilizarea obiectelor reciclate ╚Öi toat─â sta╚Ťiunea este prev─âzut─â cu co╚Öuri de gunoi pentru sortarea separat─â a de╚Öeurilor.

Acoperi╚Öurile sunt construite astfel ├«nc├ót s─â men╚Ťin─â z─âpada, pentru o mai bun─â izola╚Ťie a locuin╚Ťelor, iar o central─â termic─â din apropiere asigur─â ├«nc─âlzirea ╚Öi apa cald─â.

3. Chamonix, Fran╚Ťa

5 sta╚Ťiuni de schi sustenabile din Europa

├Än 2010, Chamonix ╚Öi-a lansat planul ac╚Ťiune privind clima ╚Öi energia, cu inten╚Ťia de a reduce emisiile de carbon cu 20% p├ón─â ├«n 2020. Una dintre m─âsuri a constat ├«n accesul gratuit la transportul ├«n comun pentru turi╚Öti ╚Öi pentru localnici. ÔÇ×Trei milioane de oameni circulau cu mijloacele de transport ├«nainte. De c├ónd transportul a devenit gratuit, num─ârul c─âl─âtorilor s-a triplatÔÇŁ, a declarat primarul Eric Fournier, pentru The Guardian.

Proprietarii locuin╚Ťelor care instaleaz─â sisteme de ├«nc─âlzire sustenabile au parte de reduceri de taxe, iar multe dintre cl─âdirile publice au fost recondi╚Ťionate. Urm─âtorul proiect este conectarea ora╚Öului Geneva (Elve╚Ťia) de Chamonix printr-o rut─â feroviar─â direct─â, pentru ca turi╚Ötii s─â renun╚Ťe la ma╚Öini pentru distan╚Ťa de 80 de kilometri dintre cele dou─â localit─â╚Ťi.

4. Anz├Ęre, Elve╚Ťia

5 sta╚Ťiuni de schi sustenabile din Europa

Cu doar 50 de kilometri de piste, sta╚Ťiunea e mic─â ╚Öi nu poate concura cu vecinele sale, Verbier sau Zermatt. ├Äns─â, gra╚Ťie aten╚Ťiei pe care o acord─â mediului, cap─ât─â din ce ├«n ce mai mult─â notorietate ├«n r├óndul familiilor cu copii ╚Öi a celor pasiona╚Ťi de mediu. Anzere se poate l─âuda cu cel mai mare sistem de ├«nc─âlzire ecologic din Europa. Acesta a presupus o investi╚Ťie de 5,9 milioane de lire sterline, economise╚Öte 1,5 milioane de litri de petrol pe an ╚Öi ofer─â ├«nc─âlzire ╚Öi ap─â cald─â pentru 600 de apartamente, 2 hoteluri, o piscin─â ├«n aer liber ╚Öi un spa.

5. Kaprun, Austria

5 sta╚Ťiuni de schi sustenabile din Europa

Kaprun a fost prima sta╚Ťiune din Austria care a primit certificat ISO ╚Öi un rating de cinci stele ├«n ceea ce privesc evalu─ârile ecologice. Lifturile care urc─â din localitatea de la baza muntelui p├ón─â ├«n Kitzsteinhorn, de unde ├«ncep p├órtiile, func╚Ťioneaz─â cu energii regenerabile, printre care ╚Öi panouri solare. Transportul public este gratuit ╚Öi copacii sunt planta╚Ťi folosind metode ecologice. Exist─â un sistem de conducte pentru canalizare de 11 kilometri, pentru a preveni poluarea pe munte ╚Öi ├«n ghe╚Ťar, iar pungile sunt interzise la magazine ╚Öi restaurante.

Comentarii

comentarii