Statul francez, recunoscut vinovat pentru poluarea aerului într-un proces intentat de o locuitoare a Parisului

in Legislatie, Poluare 30 June 2019 389 Views

Justi╚Ťia francez─â a recunoscut pentru prima oar─â vina statului ├«ntr-un dosar legat de poluarea aerului. Un tribunal administrativ a dat dreptate unei mame care a dat ├«n judecat─â statul francez dup─â ce ea ╚Öi fiica ei s-au ├«mboln─âvit respir├ónd aer poluat peste limitele admise.

Femeia ╚Öi fiica ei au dat ├«n judecat─â statul francez deoarece nu a luat destule m─âsuri de limitare a polu─ârii ├«n cartierul Saint-Ouen, aflat ├«n preajma ┼čoselelor de centur─â ale capitalei franceze. Ea a declarat pentru un ONG c─â a avut ├«n repetate r├ónduri infec╚Ťii respiratorii, care s-au agravat treptat.

ÔÇ×Acum trei ani am fost trimis─â la un specialist pulmonar care a spus c─â problemele mele sunt legate de poluarea aerului. M-a sf─âtuit s─â m─â mut. Fiica mea a avut bron╚Öit─â c├ónd era bebelu╚Ö, apoi astm.ÔÇŁ

Mama ╚Öi fiica s-au mutat ├«ntr-un final la Orl├ęans, iar simptomele au disp─ârut.

ÔÇťStatul a gre┼čit deoarece nu a luat suficiente m─âsuri pentru a asigura calitatea aerului ┼či pentru a limita, ├«ntre 2012 ┼či 2016, concentra╚Ťiile de gaze poluante conform normelor sanitare ├«n regiunea Ile-de-France.ÔÇŁ, scrie ├«n explica┼úia Tribunalului de la Montreuil.

Însă tribunalul a respins acordarea unor desbăgubiri în valoare de 160.000 de euro, solicitate de femeie.

ÔÇ×Aceasta este o sentin╚Ť─â istoric─â pentru cei 67.000 de francezi care mor prematur ├«n fiecare an din cauza polu─ârii aerului. Ast─âzi, victimele polu─ârii, ca ╚Öi victimele pesticidelor, nu ar trebui s─â se team─â s─â mearg─â la tribunal pentru a ├«╚Öi ap─âra s─ân─âtatea.ÔÇŁ, a declarat Nadir Sa├»fi, vice-pre╚Öedinte al organiza╚Ťiei Ecology Without Borders.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii