Statul Oaxaca din Mexic interzice vânzarea de junk food copiilor

in Eat Smart 20 August 2020 95 Views

Statul mexican Oaxaca a interzis vânzarea mâncărurilor de tip junk și a băuturilor zaharoase copiilor, în încercarea de a reduce nivelul ridicat de obezitate și diabet, scrie BBC.

Foto: unsplash.com/MD Duran

Oaxaca este primul stat din Mexic care a luat m─âsura, av├ónd una dintre cele mai mari rate ale obezit─â╚Ťii ├«n r├óndul copiiilor.

Cei care ├«ncalc─â legea pot fi amenda╚Ťi ╚Öi pot suporta chiar ├«nchiderea afacerii. Recidivi┼čtii pot primi primi ┼či pedeapsa cu ├«nchisorea.

Mutarea vine ca urmare a num─ârului mare de decese legate de Covid-19, care se apropie de 50.000. ├Än Mexic, cea mai mare parte dintre cele persoanele care, p├ón─â la aceast─â or─â, au decedat din cauza COVID-19, boala cauzat─â de coronavirus, aveau ├«n istoricul medical probleme de hipertensiune, obezitate ┼či diabet, afec┼úiuni asociate cu consumul ridicat de alimente ultraprocesate ┼či b─âuturi carbogazoase.

Aproximativ 73% din popula╚Ťia mexican─â este supraponderal─â, comparativ cu o cincime din popula╚Ťie ├«n 1996, potrivit unui studiu realizat de Organiza╚Ťia pentru Cooperare ╚Öi Dezvoltare Economic─â.

Mexicanii consum─â mai multe b─âuturi carbogazoase dec├ót oricare alt─â na╚Ťiune din lume.

”Cele mai ridicate rate de consum se ├«nregistreaz─â ├«n r├óndul pre┼čcolarilor, care primesc circa 40% din aportul caloric din aceste produse”, a precizat UNICEF ├«ntr-un raport pe tema obezit─â┼úii infantile din aceast─â ┼úar─â.

M─âsur─â a fost criticat─â cu fermitate de grupuri comerciale ca urmare a eventualului s─âu impact economic.

Legea interzice vânzarea, distribuirea și promovarea băuturilor zaharoase și a mâncărurilor nesănătoase persoanelor minore. Se va aplica, de asemenea, automatelor de mâncare din școli.

În 2014, Mexicul a introdus o taxă pentru băuturile zaharoase și mâncarea nesănătoasă, dar până acum nu a mai interzis vânzarea unor astfel de articole copiilor.

Comentarii

comentarii