Stavros Dimas: UE nu a prevazut problemele de mediu cauzate de productia de biocombustibili

in Energie 14 January 2008 78 Views

Uniunea Europeana nu a prevazut problemele de mediu care pot fi cauzate de politica sa de atingere a unei tinte de 10%, ca procent de folosire a combustibililor din plante, a recunoscut comisarul de mediu, Stavros Dimas, informeaza BBC.

Rapoarte recente au atras atentia asupra cresterii preturilor la alimente si asupra distrugerii padurilor din cauza cresterii producerii de biocombustibili. UE a promis ca va elabora noi obiective pentru a se asigura ca tintele sale nu sunt daunatoare mediului.

Comisarul european pentru mediu a declarat ca e mai bines a se rateze obiectivul decat atingerea sa cu pretul distrugerii mediului.

Acum cativa ani, biocombustibilii pareau a fi solutia ideala pentru producatorii de masini care erau presati sa-si reduca emisiile. De atunci, mai multe rapoarte au atentionat supra faptului ca unii biocombustibili nu reduc emisiile aproape deloc, iar altii duc la distrugerea padurilor, cresterea preturilor la alimente sau relocarea populatiilor sarace pentru transformarea terenurilor in culture de plante pentru producerea biocombustibililor.

“Am vazut ca problemele ecologice cauzate de biocombustibili si problemele sociale sunt mai mari decat am crezut. Trebuie sa actionam cu atentie”, a declarat Stavros Dimas, pentru BBC.

Acesta a anuntat ca UE va introduce o schema de certificare pentru biocombustibili. Stavros Dimas a mai spus ca este important ca regulile europene sa previna pierderea biodiversitatii, aceasta fiind o alta mare problema a planetei, pe langa schimbarile climatice, in viziunea comisarului european pentru mediu.

Foto: AFP

Comentarii

comentarii