Sesizare la Garda de Mediu, după accidentul prin care râul Arieș a fost poluat cu steril

in Poluare, Revista presei 5 April 2017 348 Views

Cet─â╚Ťenii au depus peste 70 de sesiz─âri la Garda Na╚Ťional─â de Mediu pentru a semnala accidentul ecologic ├«n urma c─âruia r├óul Arie╚Ö, din Mun╚Ťii Apuseni, a fost poluat cu steril, informeaz─â Agerpres. ├Än 3 aprilie, una dintre sondele inverse din iazul de decantare a sterilului de la Valea ╚śesei a cedat. Circa 6.000 de metri cubi de ap─â cu steril au ajuns┬á├«n Valea ╚śesei, dup─â care ├«n r├óul Arie╚Ö. Iazul de decantare apar╚Ťine Cupru Min Abrud.

steril

foto: Baic Teodor Augustin

 

Prefectul de Alba Emil H─âl─âlai a declarat c─â nu va permite sub nicio form─â ca via╚Ťa ╚Öi s─ân─âtatea oamenilor s─â fie pus─â ├«n pericol.

ÔÇ×Pot s─â v─â spun c─â sunt peste 70 de reclama╚Ťii, de sesiz─âri depuse la Garda Na╚Ťional─â de Mediu, dup─â cum am fost informat de c─âtre Comisarul ╚Öef. Aceste sesiz─âri au aceea╚Öi problematic─â (n.r. deversarea sterilului ├«n Arie╚Ö). Este clar c─â fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub pre╚Ö ╚Öi nu voi permite sub nicio form─â ca via╚Ťa ╚Öi s─ân─âtatea oamenilor ╚Öi a pe╚Ötilor ╚Öi a animalelor s─â fie pus─â ├«n pericol, indiferent de numele societ─â╚Ťii comerciale care va face chestia asta. Toat─â lumea trebuie s─â respecte legea ╚Öi, cu preponderen╚Ť─â, legea mediului trebuie respectat─â, pentru c─â este viitorul copiilor no╚Ötri ├«n jocÔÇŁ, a declarat prefectul.

Potrivit prefectului, nu s-a constatat mortalitate piscicolă și nu mai există poluare.

ÔÇ×├Än momentul de fa╚Ť─â, acest steril este preluat de ap─â datorit─â faptului c─â s-a dat drumul la barajul de la Mihoe╚Öti. Se pare, din informa╚Ťiile pe care le am de la Apele Rom├óne, c─â nu a existat mortalitate piscicol─â, ceea ce este foarte important pentru noi. Vom verificaÔÇŁ, a declarat Emil H─âl─âlai.

În plus, a mai spus acesta, societatea Cupru Min va fi amendată.

ÔÇ×Vedem dac─â este cazul s─â facem ╚Öi dosar penal, s─â trimitem spre procuror. Vom lua toate m─âsurile legale. (…). Eu voi trata foarte serios aceast─â problem─âÔÇŁ, a declarat prefectul.

Comentarii

comentarii