Sesizare la Garda de Mediu, după accidentul prin care râul Arieș a fost poluat cu steril

in Poluare, Revista presei 5 April 2017 315 Views

Cetățenii au depus peste 70 de sesizări la Garda Națională de Mediu pentru a semnala accidentul ecologic în urma căruia râul Arieș, din Munții Apuseni, a fost poluat cu steril, informează Agerpres. În 3 aprilie, una dintre sondele inverse din iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei a cedat. Circa 6.000 de metri cubi de apă cu steril au ajuns în Valea Șesei, după care în râul Arieș. Iazul de decantare aparține Cupru Min Abrud.

steril

foto: Baic Teodor Augustin

 

Prefectul de Alba Emil Hălălai a declarat că nu va permite sub nicio formă ca viața și sănătatea oamenilor să fie pusă în pericol.

„Pot să vă spun că sunt peste 70 de reclamații, de sesizări depuse la Garda Națională de Mediu, după cum am fost informat de către Comisarul șef. Aceste sesizări au aceeași problematică (n.r. deversarea sterilului în Arieș). Este clar că fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub preș și nu voi permite sub nicio formă ca viața și sănătatea oamenilor și a peștilor și a animalelor să fie pusă în pericol, indiferent de numele societății comerciale care va face chestia asta. Toată lumea trebuie să respecte legea și, cu preponderență, legea mediului trebuie respectată, pentru că este viitorul copiilor noștri în joc”, a declarat prefectul.

Potrivit prefectului, nu s-a constatat mortalitate piscicolă și nu mai există poluare.

„În momentul de față, acest steril este preluat de apă datorită faptului că s-a dat drumul la barajul de la Mihoești. Se pare, din informațiile pe care le am de la Apele Române, că nu a existat mortalitate piscicolă, ceea ce este foarte important pentru noi. Vom verifica”, a declarat Emil Hălălai.

În plus, a mai spus acesta, societatea Cupru Min va fi amendată.

„Vedem dacă este cazul să facem și dosar penal, să trimitem spre procuror. Vom lua toate măsurile legale. (…). Eu voi trata foarte serios această problemă”, a declarat prefectul.

Comentarii

comentarii