Cum să transformi o sticlă de plastic într-o cărămidă

in EcoLIFESTYLE 10 July 201829 Views

Ecobricks sunt sticle de plastic umplute cu buc─â╚Ťi mai mici de plastic care, aflate pe p─âm├ónt sau ├«n ap─â, ar polua mediul. ├Än schimb, ele devin c─âr─âmizi cu ajutorul c─ârora se pot construi obiecte de mobilier sau chiar cl─âdiri ├«ntregi.Cum s─â transformi o sticl─â de plastic ├«ntr-o c─âr─âmid─â

Ecobrick este un fel de c─âr─âmid─â format─â dintr-o sticl─â de plastic umplut─â bine cu alte buc─â╚Ťi de plastic folosite, cur─â╚Ťate ╚Öi uscate sau cu alte de╚Öeuri care, l─âsate ├«n aer liber, ar fi toxice pentru mediu (polistiren, cabluri, baterii mici).

Inventatorii Ecobricks ╚Öi-au propus s─â profite de longevitatea ╚Öi durabilitatea plasticului, dar ╚Öi s─â-l ╚Ťin─â departe de mediul ├«nconjur─âtor, a╚Öa c─â l-au transformat ├«n c─âr─âmizi ce pot fi folosite pentru a confec╚Ťiona mobil─â modular─â, mobilier de gr─âdin─â, pere╚Ťi ╚Öi chiar cl─âdiri ├«ntregi.

Partea cea mai bun─â la aceste c─âr─âmizi, spun ini╚Ťiatorii ideii, este c─â nu ai nevoie de aparatur─â sofisticat─â, de speciali╚Öti sau de cursuri, ci fiecare le poate confec╚Ťiona la el acas─â, astfel c─â exist─â costuri zero pentru gospod─ârii, ╚Öcoli, comunit─â╚Ťi ╚Öi pentru oricine construie╚Öte cu Ecobricks.

Cum faci o c─âr─âmid─â ecobrick

Cum să transformi o sticlă de plastic într-o cărămidă

Primul pas este să speli și să usuci produsele din plastic pe care le vei folosi. Dacă rămân resturi de mâncare, urme de ulei sau orice murdărie, acestea pot duce la formarea microbilor și, prin urmare, generarea de metan.

Apoi, atunci c├ónd alegi ce sticle vei folosi, ╚Ťine cont de volumul acestora, de c├ót de u╚Öor le po╚Ťi g─âsi ╚Öi de proiectul la care le vei folosi. Be╚Ťi╚Öorul cu care vei ├«mpinge plasticul ├«n interiorul sticlei trebuie s─â fie din lemn sau din bambus, s─â aib─â o lungime corespunz─âtoare cu cea a sticlei ╚Öi cu un diametru de aproximativ 6 milimetri. Evit─â be╚Ťele ascu╚Ťite la un cap─ât, c─âci pot perfora sticla. Din acela╚Öi motiv este interzis s─â bagi ├«n PET buc─â╚Ťi de metal sau cioburi. De asemenea, nu e recomandat s─â folose╚Öti h├órtie sau materiale biodegradabile ca umplutur─â, deoarece pentru acestea exist─â alte solu╚Ťii. Ecobricks au fost inventate pentru a ascunde de╚Öeurile toxice pentru mediu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bxJcYIR3Uk8] Urm─âtorul pas este s─â ├«ncarci sticla cu diverse tipuri de plastic, mai sub╚Ťire sau mai tare, colorat sau incolor. Buc─â╚Ťile mari de plastic pot fi t─âiate astfel ├«nc├ót s─â ├«ncap─â ├«n sticle, iar PET-urile care s-au perforat ├«n timpul manevr─ârii pot fi transformate ├«n material de umplut.

Pentru a putea fi folosit─â, o c─âr─âmid─â ecobrick trebuie s─â aib─â o cel pu╚Ťin greutate egal─â cu volumul sticlei ├«nmul╚Ťit cu 0,35. Apoi, cel mai bine este ca sticlele s─â fie lipite ├«ntre ele cu un material natural, cum ar fi p─âm├óntul.

Comentarii

comentarii