Carlsberg și Coca-Cola ar putea folosi sticle din plante care se descompun într-un an

O companie olandeză a dezvoltat o sticlă din zaharuri din plante care se va descompune, într-un compostor, într-un an. Carlsberg, Coca-Cola și Danone și-au anunțat deja sprijinul pentru acest proiect.

Potrivit unui nou plan, băuturile carbogazoase și berea ar putea fi băute din sticle din plante. O companie din Olanda speră să strângă fondurile necesare pentru un proiect de pionierat care să producă materiale plastice din zaharuri vegetale, mai degrabă decât din combustibili fosili.

Ideea companiei Avantium a câștigat deja sprijinul producătorului de bere Carlsberg, care speră să-și vândă pilsner-ul într-o sticlă de carton căptușită cu un strat interior de plastic vegetal.

Directorul executiv al Avantium, Tom van Aken, spune că speră să primească o investiție majoră în fabrica de bioplastic din Olanda, lider la nivel mondial, până la sfârșitul anului, potrivit The Guardian.

Plasticul vegetal Avantium este proiectat să fie suficient de rezistent pentru băuturi carbogazoase. Studiile au arătat că plasticul vegetal s-ar descompune într-un an folosind un compostor, și în câțiva ani dacă este lăsat în condiții normale în aer liber. În mod ideal, ar trebui reciclat, a spus Van Aken.

Bio-rafinăria intenționează să descompună zaharurile durabile din plante în structuri chimice simple, care pot fi apoi reorganizate pentru a forma un nou plastic bazat pe plante. Acesta ar putea apărea pe rafturile supermarketurilor până în 2023.

Ideea are și sprijinul Coca-Cola și Danone, care speră că găsească o alternativă sustenabilă pentru produsele lor. Proiectul, care este încă în desfășurare, în ciuda pandemiei de Covid-19, urmează să dezvăluie parteneriate cu alte companii de alimente și băuturi la mijlocul verii.

La nivel global, în jur de 300 de milioane de tone de plastic sunt făcute în fiecare an, din combustibili fosili. Mare parte din acest plastic nu este reciclat și contribuie la mărirea cantității de microplastic din oceanele lumii.

„Acest plastic are proprietăți sustenabile foarte atractive, deoarece nu folosește combustibili fosili și poate fi reciclat – dar se și degradează în natură mult mai repede decât o face plasticul obișnuit”, spune Van Aken.

Compania spune că își propune să producă inițial 5.000 de tone pe an de plastic obținut din zaharuri din porumb, grâu sau sfeclă. Apoi, producția va crește o dată ce și cererea pentru acest tip de produs va urca. În timp, Avantium intenționează să folosească zaharuri din plante provenite din deșeuri, astfel încât producerea plasticului vegetal să nu afecteze lanțul global de aprovizionare cu produse alimentare.

spot_img

Ultimele știri