Carlsberg și Coca-Cola ar putea folosi sticle din plante care se descompun într-un an

in Business, EcoLIFESTYLE, Poluare 1 June 2020 340 Views

O companie olandez─â a dezvoltat o sticl─â din zaharuri din plante care se va descompune, ├«ntr-un compostor, ├«ntr-un an. Carlsberg, Coca-Cola ╚Öi Danone ╚Öi-au anun╚Ťat deja sprijinul pentru acest proiect.

Potrivit unui nou plan, băuturile carbogazoase și berea ar putea fi băute din sticle din plante. O companie din Olanda speră să strângă fondurile necesare pentru un proiect de pionierat care să producă materiale plastice din zaharuri vegetale, mai degrabă decât din combustibili fosili.

Ideea companiei Avantium a câștigat deja sprijinul producătorului de bere Carlsberg, care speră să-și vândă pilsner-ul într-o sticlă de carton căptușită cu un strat interior de plastic vegetal.

Directorul executiv al Avantium, Tom van Aken, spune c─â sper─â s─â primeasc─â o investi╚Ťie major─â ├«n fabrica de bioplastic din Olanda, lider la nivel mondial, p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului, potrivit The Guardian.

Plasticul vegetal Avantium este proiectat s─â fie suficient de rezistent pentru b─âuturi carbogazoase. Studiile au ar─âtat c─â plasticul vegetal s-ar descompune ├«ntr-un an folosind un compostor, ╚Öi ├«n c├ó╚Ťiva ani dac─â este l─âsat ├«n condi╚Ťii normale ├«n aer liber. ├Än mod ideal, ar trebui reciclat, a spus Van Aken.

Bio-rafin─âria inten╚Ťioneaz─â s─â descompun─â zaharurile durabile din plante ├«n structuri chimice simple, care pot fi apoi reorganizate pentru a forma un nou plastic bazat pe plante. Acesta ar putea ap─ârea pe rafturile supermarketurilor p├ón─â ├«n 2023.

Ideea are și sprijinul Coca-Cola și Danone, care speră că găsească o alternativă sustenabilă pentru produsele lor. Proiectul, care este încă în desfășurare, în ciuda pandemiei de Covid-19, urmează să dezvăluie parteneriate cu alte companii de alimente și băuturi la mijlocul verii.

La nivel global, ├«n jur de 300 de milioane de tone de plastic sunt f─âcute ├«n fiecare an, din combustibili fosili. Mare parte din acest plastic nu este reciclat ╚Öi contribuie la m─ârirea cantit─â╚Ťii de microplastic din oceanele lumii.

ÔÇ×Acest plastic are propriet─â╚Ťi sustenabile foarte atractive, deoarece nu folose╚Öte combustibili fosili ╚Öi poate fi reciclat – dar se ╚Öi degradeaz─â ├«n natur─â mult mai repede dec├ót o face plasticul obi╚ÖnuitÔÇŁ, spune Van Aken.

Compania spune c─â ├«╚Öi propune s─â produc─â ini╚Ťial 5.000 de tone pe an de plastic ob╚Ťinut din zaharuri din porumb, gr├óu sau sfecl─â. Apoi, produc╚Ťia va cre╚Öte o dat─â ce ╚Öi cererea pentru acest tip de produs va urca. ├Än timp, Avantium inten╚Ťioneaz─â s─â foloseasc─â zaharuri din plante provenite din de╚Öeuri, astfel ├«nc├ót producerea plasticului vegetal s─â nu afecteze lan╚Ťul global de aprovizionare cu produse alimentare.

Comentarii

comentarii