Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu. Sticlele de sticlă dăunează mai mult mediului decât cele din plastic

Un studiu nou atrage atenția că sticlele de sticlă au un impact mai mare asupra mediului decât cele din plastic pentru că sunt făcute din materiale rare, care trebuie extrase din pământ, și pentru că e nevoie de cantități mai mari de combustibili fosili pentru a fi produse și transportate.

Cercetători de la Universitatea Southampton din Anglia au vrut să determine care din ambalajele obișnuite pentru băuturi au cel mai mic și cel mai mare impact asupra mediului. Au ales ambalajele pentru cele mai consumate tipuri de băuturi: lapte, suc de fructe și băuturi carbogazoase.

Autorii studiului, Alice Brock și Ian Williams, au efectuat evaluări ale ciclului de viață și au comparat ambalajele pe baza mai multor indicatori de daune asupra mediului, inclusiv contribuția lor la încălzirea globală, epuizarea resurselor și impactul asupra sănătății umane și a mediului terestru și marin.

Pentru fiecare tip de băuturi, cercetătorii au notat ambalajele de la cel mai dăunător la cel mai puțin dăunător pentru mediu.

Astfel, pentru băuturile carbogazoase, sticlele de sticlă sunt cele mai dăunătoare, iar dozele de aluminiu reciclat 100% dăunează cel mai puțin. Undeva la mijloc s-au clasat sticle de sticlă reciclate, PET-urile și dozele de aluminiu nereciclat.

Pentru sucurile din fructe, sticlele de sticlă au fost din nou cele mai dăunătoare, iar Tetra Pak-urile – cele mai puțin dăunătoare. Între acestea au apărut sticle de sticlă reciclate și sticle PET.

Pentru lapte, sticla a fost din nou cea cu cel mai mare impact, iar cutiile de carton au fost cele cu cel mai mic impact. La mijloc s-au aflat sticle de sticlă reciclate și sticle de plastic din polietilenă de înaltă densitate (HDPE).

„S-ar putea să fie o surpriză, dar sticlele de sticlă de fapt s-au clasat pe ultimul loc în analiza noastră”, au scris co-autorii studiului Alice Brock și Ian Williams pentru The Conversation. „S-ar putea să alegeți instinctiv o sticlă de sticlă pentru a evita cumpărarea unei alternative de plastic, dar sticla necesită mai multe resurse și energie pentru a produce.”

Sticlele de sticlă au contribuit cu aproximativ 95% mai mult la criza climatică decât cutiile de aluminiu, au remarcat autorii studiului.

În timp ce fiecare categorie de băuturi a avut o opțiune cel mai puțin impactantă, cercetătorii au remarcat că până și alegerile cu impact minim au cauzează totuși daune. Conservele de aluminiu nereciclate, de exemplu, s-au clasat pe prima poziție ținând cont de efectele toxice asupra mediului marin, în ciuda faptului că sunt al doilea tip de container de băuturi cu gaze cel mai puțin impactant în general.

Totuși, Brock și Williams au spus că mesajul cercetării lor nu privește neapărat alegerea individuală a consumatorilor.

„Chiar dacă unele dintre aceste ambalaje sunt mai bune decât altele, toate au un impact asupra mediului. Cea mai bună opțiune ar fi eliminarea completă a ambalajelor de unică folosință și introducerea unui sistem de refolosire a ambalajelor. Gândiți-vă la mașini de băuturi cu autoservire în magazinele locale, unde ați putea umple o sticlă pe care o aduceți de acasă sau sisteme de returnare și reutilizare a sticlei. Reducerea deșeurilor și refolosirea materialelor, acolo unde este posibil, ar trebui să vină înainte de reciclare. Prin reutilizarea sticlelor, reducem cantitatea de ambalaje de unică folosință care trebuie create, reducând deșeurile și o serie întreagă de probleme globale de mediu”, au mai transmis autorii.

Citește și: 

Ministerului Mediului a lansat în dezbatere publică proiectul privind sistemul de garanție-depozit pentru ambalaje

spot_img

Ultimele știri