Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adrem investeste in biomasa

Adrem Invest intra puternic pe piata autohtona de energie regenerabila, prin crearea unei Divizii de Energii Verzi responsabile cu proiectarea instalatiilor de cogenerare a biomasei. Compania a inceput deja construirea unei centrale producatoare de electricitate si caldura in Suceava, care va fi pusa in functiune chiar de anul viitor. In plus, tehnologia aplicata promite sa scada semnificativ costurile livrarii agentului termic catre populatie, si automat ale facturilor, dupa cum a explicat directorul Adrem Invest, Corneliu Bodea.

ENERGIA ALTERNATIVA, IN INTARZIERE IN ROMANIA

Care a fost fundamentul deciziei de infiintare a Diviziei de Energii Verzi in cadrul Adrem?

Energia alternativa este o prioritate, un obiectiv mondial aflat in dezvoltare, chiar si in Romania. In tara noastra, insa, afacerile ce privesc acest tip de energie se dezvolta cu intarziere, iar trendul se adopta si se promoveaza mai dificil deoarece legislatia a fost intr-o situatie incerta. Cu toate acestea, suntem optimisti ca, incepand cu aceasta luna, vom asista la schimbari si lucrurile se vor indrepta spre o panta pozitiva. In acest context, am decis sa dezvoltam o noua divizie, respectiv Divizia de Energii Verzi, care isi propune sa realizeze proiecte de energie solara si proiecte de cogenerare cu biomasa precum construirea centralei de cogenerare in Suceava. Suntem convinsi ca Romania are aspiratia si resursele de a crea o infrastructura energetica la standarde internationale.

Citeste aici noul numar al revistei Green Report: Energia regenereaza Romania

Noi, Adrem Invest, ne dorim sa fim un pilon important in dezvoltarea tarii in aceasta directie si depunem eforturi sa fim un pilon activ si proactiv, dovada fiind primul nostru proiect ce utilizeaza energia alternativa.

Acest proiect are la baza un contract incheiat in data de 9 mai 2011, intre companie, societatea Termica SA Suceava si Primaria Suceava, si prevede construirea unei centrale de cogenerare de inalta eficienta, care va produce energie termica si energie electrica, in zona municipiului Suceava. 

Astfel, contractul de cesiune incheiat intre noi si partenerii nostri vizeaza preluarea de catre Adrem Invest a unor active, precum terenul pe care va fi construita centrala si unitatile necesare, centrala urmand a fi construita in zona de amplasament a CET Suceava.

Aveti un target de vanzari pentru tehnologii de furnizare a energiei regenerabile in 2012?

Pentru anii 2012-2013, principalul target este finalizarea investitiei de la Suceava estimata la cca 45 milioane de euro in prima etapa. Avem in plan, de asemenea, contractarea unei noi astfel de solutii in aceeasi perioada.

NOUA CENTRALA, FUNCTIONALA DIN 2012

Care este tehnologia de exploatare a unitatii de cogenerare de la Suceava?

Conform proiectului de implementare, Adrem Invest si-a luat angajamentul de a construi centrala de cogenerare formata din trei module intr-o perioada de maxim trei ani. Avand in vedere amploarea si complexitatea proiectului, realizarea acestuia va cuprinde trei etape:

Etapa 1: construirea unei centrale de cogenerare de inalta eficienta, echipata cu turbine cu gaze. Prima etapa va fi finalizata in luna decembrie 2012. Din acest moment vor decurge obligatiile contractuale de livrare a energiei termice, asumate de Adrem Invest. Puterea electrica a centralei va fi de cca 18 MWh.

In a doua etapa se va realiza centrala de cogenerare de inalta eficienta cu biomasa, ce urmeaza a fi finalizata in 2013. Puterea electrica a acestui modul va fi de aproximativ 11 MWh.

Ultima etapa a proiectului consta in realizarea unui al doilea modul de cogenerare de inalta eficienta cu biomasa, identic cu primul. Astfel, in luna decembrie 2014 se va incheia intregul proiect.

Centrala de cogenerare va fi operationala si functionala incepand cu 2012 si va furniza energie electrica si termica din modulul de cogenerare de inalta eficienta, echipat cu turbine cu gaze. In cursul lui 2013, se va finaliza primul modul care va produce energie electrica si termica, utilizand combustibili de tip biomasa. 

270.000 GIGACALORII SI 150.000 MWH PE AN

Cata energie veti produce? Ati stabilit cum veti distribui energia electrica si termica pentru populatie?

Energia termica distribuita in sistemul de termoficare va fi de aproximativ 270.000 Gcal/an, iar energia electrica va fi de 150.000 MWh/an. Energia electrica va fi furnizata in sistemul electric national (SEN) pe reteaua de 110 KV, in conformitate cu legislatia in vigoare. Energia termica va fi distribuita prin intermediul SC Termica SA, compania care asigura furnizarea agentului termic catre populatie.

Suceava a fost ales ca prima locatie pentru acest tip de investitie datorita iernilor lungi, sistemului relativ bun de distributie, unde pierderile sunt de 25-30%, dar si datorita faptului ca procentul de neplata a facturilor este mic. Totodata, am identificat resursa alternativa cea mai frecventa in zona, respectiv utilizarea biomasei lemnoase ca materie prima.

CALDURA, MAI IEFTINA DECAT PRIN CENTRALELE DE APARTAMENT

Care va fi costul energiei livrate pentru populatie? Vor avea facturi mai mici?

Noua centrala va produce energia termica pentru incalzire si apa calda menajera la un pret de 116 ron +TVA/Gcal, ceea ce reprezinta un cost mai mic pentru consumatorii finali comparativ cu cel din prezent. Referitor la subiectul facturilor mai mici, as dori sa mentio-nez situatia mult prea mult dezbatuta atat de catre autoritati, cat si de populatie, aceea a eliminarii subventiilor de la bugetul de stat pentru energie termica.

Odata cu aceasta veste, am asistat la un val de debransari si de montari de centrale de apartament. Este clar ca romanii au fost speriati de ideea majorarii chiar si cu 60% a facturii la caldura si atunci au luat decizia de a-si achizitiona o centrala proprie pe gaze, ceea ce are un efect de reducere a costurilor, insa, atentie, doar pe termen scurt. 

Consider insa ca populatia nu este la curent cu efectul pe termen lung al deciziei de debransare si aceasta trebuie informata, in primul rand de catre autoritati. In viitorul apropiat vom asista la momentul in care va fi mai rentabil sa fii racordat la sistemul centralizat pentru ca ne vom confrunta cu liberalizarea pietei de gaze.

Daca ne amintim, Guvernul si-a asumat in fata FMI liberalizarea totala a pietei de gaze si electricitate pana in 2015 si ne indreptam cu pasi repezi spre acel an. Odata cu liberalizarea pietei, pretul gazelor va creste si, implicit, si al facturilor oamenilor ce vor avea centrale de apartament pe gaze. Populatia ar trebui sa stie deja ca trendul international al cresterii preturilor gazelor este evident si inevitabil intrucat gazul este o resursa pe cale de disparitie, dar si ca tarifele platite in prezent sunt mai mici pentru ca in Romania pretul gazului are o intarziere fata de alte tari europene.

Astfel, in jurul momentului liberalizarii vom putea observa un nou val de rebransari, de aceasta data. In plus, un alt factor, de care trebuie sa tina cont atat autoritatile, cat si populatia, este dezechilibrul produs in sistemul centralizat de catre numarul mare de debransari. Din pacate, sistemul centralizat romanesc are mari pierderi, de 50-70%. Este normal sa existe pierderi ale sistemului, insa o valoare decenta ar fi undeva la 25%, nu spre 70%. Pentru a rezolva aceste probleme, intai trebuie culese date din retea pentru a evalua unde sunt pierderile, proces realizat prin automatizarea retelelor si apoi trebuie reamenajate conductele. Din nou, din pacate, la noi s-au facut pasii gresit, complet invers.

ORASELE MICI SI MEDII VOR AVEA PROPRIILE UNITATI DE COGENERARE PANA IN 2020

Proiectul de cogenerare va putea fi replicat si in alte zone ale tarii? S-au facut deja studii de fezabilitate?

In prezent, ne concentram pe dezvoltarea primei centrale de cogenerare, insa analizam si alte zone din Romania, pentru a identifica orase propice unei astfel de investitii. Cu siguranta va pot spune ca intentionam sa ne extindem si sa continuam sa participam la dezvoltarea infrastructurii energetice din Romania.

Proiecte de acest gen se pot realiza, si in alte zone. Solutia tehnica specifica trebuie sa fie in acord cu specificitatea locului de aplicare. De exemplu, solutia utilizand centrala cu biomasa trebuie aplicata in zone unde biomasa este usor de exploatat. Pentru alte zone se pot aplica, pe acelasi principiu, alte solutii de cogenerare. Consider ca pana in 2020 majoritatea oraselor mici si medii vor beneficia de astfel de solutii.

ROMANIA, POTENTIAL IMENS DE ENERGIE REGENERABILA

Care este, in opinia dumneavoastra, potentialul Romaniei in ceea ce priveste exploatarea energiei din surse regenerabile?

Romania are un potential imens pentru exploatarea energiei din surse regenerabile, insa, asa cum am mentionat anterior, pana in prezent legislatia nu a favorizat aceasta activitate. Treptat, preconizez ca vom asista la o dezvoltare a segmentului energiei regenerabile, iar resursele alternative disponibile pe intregul teritoriu al Romaniei vor incepe sa fie exploatate. 

Noi dorim sa ne situam in aceeasi linie cu alti jucatori, companii de renume din industria energetica europeana si globala, si sa dam un exemplu altor companii mari care pot investi in Romania si chiar antreprenorilor locali.

Legislatia actuala va stimula investitiile in domenii noi ale producerii energiei din surse regenerabile cum sunt fermele de panouri fotovoltaice. Si in acest domeniu Romania are potential mare de dezvoltare. Putem spune ca si din acest punct de vedere Romania este daruita de la natura cu un potential important.

Considerati ca sistemul de acordare a certificatelor verzi este suficient de stimulativ pentru dezvoltarea sectorului de energie regenerabila din tara noastra?

Desigur! Ceea ce trebuie dezvoltat in continuare sunt legislatia si reglementarile secundare, care au o importanta egala, daca nu mai mare decat a celor principale, cum ar fi Legea 220/2008. Intrarea in vigoare a Legii 220/2008 reprezinta atuul cel mai solid al Romaniei in fata investitorilor straini.

Sper ca lunga perioada de incertitudine in privinta acestei reglementari sa nu fi lasat urme prea adanci in perceptia investitorilor de peste hotare. Sunt, deci, optimist in ceea ce priveste cresterea volumului investitiilor straine in domeniul energiei regenerabile.

 

Citeste si:
 

Exclusiv G.R.: Zenith Solar, oglinzile care se-nvartesc dupa Soare

Gabriel Mihai, UniCredit Leasing Corporation: Principalul criteriu in analiza proiectelor il reprezinta cash flow-ul si capacitatea de rambursare

Radu Soviani: "Companiile sustenabile pot face fata crizei si rezista presiunilor financiare prin optimizarea costurilor"

Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat

 

spot_img

Ultimele știri