Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Aglomerare incredibila de balene cu cocoasa in Antarctica

Un numar urias de peste 300 de balene cu cocoasa, care se afla in golfuri din Antarctica, a fost observat de cercetatori. Acesta este cel mai mare numar de balene observate in ultimii 20 de ani in golfurile de-a lungul Peninsulei Antarctice de Vest.

Descoperirea a fost facuta in ape fara ghetari si sugereaza ca golfurile, care nu au fost studiate pana cum cu atentie, reprezinta un mediu important pentru specia de balene aflata pe lista celor pe cale de disparitie. Dar sugereaza in acelasi timp si cat de repede este afectata regiunea de schimbarile climatice.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Duke au descoperit aglomerarea de balene pe parcursul unei expeditii de sase saptamani in Golful Wilhelmina, care a avut loc in 2009. Rezultatele studiului le-au publicat insa acum in jurnalul stiintific PLoS ONE, scrie Redorbit.com.

“O asemenea aglomerare incredibila de balene nu a mai fost vazuta pana acum, in aceasta zona si in aceasta perioada a anului”, a declarat Douglas Nowacek, biolog la Universitatea Duke.

Nowacek si colegii sai au observat, in Golful Wilhelmina, 306 balene cu cocoasa, adica aproximativ 5.1 balene pe kilometru patrat, cea mai mare densitate inregistrata vreodata in zona. Fragmente mici de gheata acopereau doar 10% din suprafata apei. Echipa s-a intors in mai 2010 si a inregistrat aproape aceleasi numere. Ceva mai putine balene, dar tot peste media normala, au fost observate si in Golful Andvord.

Foto: Redorbit.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri