Au aparut deja presiuni in vederea acordarii bulinelor colorate pentru alimente, desi propunerea legislativa nu a fost adoptata

Alimentele ar putea fi etichetate in curand cu buline de diverse culori, in functie de cat de sanatoase sunt. Initiativa legislativa ii apartine senatorului PDL Dumitru Florian Staicu si a fost avizata favorabil de Senat la finalul lunii martie, in prezent fiind in dezbatere la Comisia Economica. Insa controversele referitoare la aceasta etichetare incep deja sa apara.

Senatorul Dumitru Staicu a declarat, pentru Green-report.ro, ca exista presiuni din partea patronatelor din industria alimentara, a unor organizati si institutii, pentru ca produsele lor sa fie incadrate in anumite categorii. „Sper insa ca vom reusi sa avem o dezbatere constructiva, in acest sens, cu producatorii de alimente”, a precizat senatorul PD-L.

Dacă initiativa legislativă va fi adoptată de ambele Camere al Parlamentului, produsele alimentare vor avea pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie, in functie de cat de sanatoase sunt.

Ministerul Sanatatii, cel al Agriculturii, ONG-urile si patronatele din industria alimentara sunt cele care vor decide cum sunt etichetate produsele, a precizat Dumitru Staicu. „Acesta este un cadru general, criterile stricte vor fi elaborate de cei din ministerul Sanatatii, ministerul Agriculturii, ONG-uri sau patronate din industria alimentara”, a explicat senatorul.

Staicu sustine ca nu s-a inspirat din vreun model de legislatie al unei alte tari, ci a venit cu aceasta propunere din discutiile pe care le-a avut cu mai multe persoane. „Unu la suta din populatia Romaniei stie ce mananca, ceea ce fac eu completeaza acest sistem”, a precizat Dumitru Staicu.

Buline colorate pentru alimente

Daca aceasta propunere legislativa va fi adoptata, produsele alimentare vor avea pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie, in functie de cat de sanatoase sunt.

Mai precis, bulina verde va fi tiparita pe produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără să prezinte vreun risc pentru sănătate. Cea portocalie se va regasi pe alimentele care trebuie să fie consumate cu moderație. Iar cea roșie va fi utilizată in cazul produselor alimentare ce conțin substanțe sau aditivi alimentari cu efecte potential dăunătoare asupra sănătății.

Autoritatile care vor decide cum sunt etichetate alimentele vor lua in calcul factori precum gradul de pericol, tipul și cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

In prezent, initiativa legislativa a senatorului este dezbatuta in Comisia Economica din Senat si va intra in plen daca primeste aviz favorabil.

Foto: psfk.com 

Cititi si:

Guvernul nu vrea buline colorate pe mancare

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri