BMW anunta i3 si i8 – un concept electric si un hibrid sport (VIDEO)

Producatorul de automobile german BMW a prezentat doua modele electrice, anuntandu-si sosirea in acest segment cheie al viitorului.

„Este un pas important in istoria BMW”, a spus directorul executiv Norbert Reithofer, in momentul in care vehiculele au fost prezentate presei.

„In calitatea nostra de principali producatori de automobile premium am dorit sa oferim clientilor nostri automobile gata de a fi comandate, cu motor electric”, a adaugat el.

BMW i8 combina un motor pe benzina cu unul electric, fiind destinat distantelor mai mari, in timp ce i3 este destinat mediului urban.

Ambele dispun de un sasiu din aluminiu si caroserie din fibra de carbon ranforsata pentru a compensa surplusul de greutate al acumulatorilor.

Masinile vor fi construite in Leipzig, unde compania va investi 400 de milioane de euro si va crea 800 de locuri de munca pana in 2013, relateaza AFP.

BMW i3 Concept

BMW i3 Concept este un automobil conceput pentru aglomerările urbane. "Acest concept auto utilizează o nouă arhitectură care scoate în evidență toate posibilitățile și întregul potențial pe care le deține soluția de propulsie electrică. Este o premieră mondială pentru segmentul premium – primul automobil electric", a declarat Andreas Feist, director al proiectului de automobil BMW i3.

Piesa centrală a designului este arhitectura LifeDrive care are la bază folosirea materialelor de avangardă precum fibra de carbon și separarea automobilului în două componente complet distincte – șasiul (Drive) și habitaclu (Life). Utilizarea materialelor și designului ultra-ușor inteligent permite ca i3 Concept să parcurgă distanțe lungi cu o singură alimentare și să ofere o siguranță deosebită în cazul unei coliziuni, dar asigură și o dinamică excelentă a automobilului.

Amplasarea acumulatorului în modulul Drive oferă automobilului un centru de greutate extrem de jos și o distribuție optimă a maselor. Motorul electric, dispus pe puntea spate, generează o putere de 125 kW/170 CP si un cuplu de 250 Nm încă de la demaraj. BMW i3 Concept accelerează de la 0 la 60 km/h în mai puțin de patru secunde și de la staționare la 100 km/h în sub opt secunde.

La interior, BMW a ales cu atentie materialele, fiind unele sustenabile accentuând ideea de dezvoltare durabilă. Elementele de pe panoul de instrumente și de pe panourile ușilor sunt realizate din fibre naturale, iar pielea specială de pe scaune creează o ambianță în stilul lounge.

Motorul electric dezvoltat de BMW și designul ultra-ușor optimizat al arhitecturii LifeDrive nu sunt singurii factori care asigură un nivel ridicat de eficiență și autonomie. Abilitatea automobilului de a recupera energia în timp ce se deplasează și funcțiile speciale de extindere a autonomiei, cum ar fi modul ECO PRO, contribuie și ele la mărirea distanței parcurse.

Cu modul ECO PRO activat, controlul accelerației este ajustat pentru a limita puterea utilizată la fiecare apăsare, iar funcțiile pentru controlul climei utilizează minimum de energie. Adăugate la acestea, aerodinamica sofisticată și jantele subțiri, cu rezistență redusă la ruliu, minimizează forța de rezistență la înaintare a automobilului și maximizează autonomia.

BMW i3 Concept are si functii speciale, de comandă de la distanță, accesibile printr-un terminal smartphone. Acestea permit proprietarilor să-și găsească mașina, să marcheze poziția stațiilor de realimentare, permit programarea încărcării acumulatorului după un anumit orar și furnizează informații despre statusul automobilului.

BMW i8 Concept

BMW i8 Concept este promovata de constructorul german ca o mașina sport contemporană și sustenabilă. Sistemul hibrid plug-in combină sistemul modificat de transmisie electrică de la BMW i3 Concept (acum montat pe puntea față) cu un motor cu combustie cu trei cilindri, care dezvoltă o putere de 164 kW (220 CP)/300 Nm transferată punții spate. Motorul electric de la BMW i8 Concept poate propulsa singur automobilul.

Masina accelereaza de la 0 la 100 km/h în mai puțin de cinci secunde si consuma – în ciclul de testare EU – mai puțin de trei litri per 100 kilometri, iar cel mediu mixt este situat între 5,0 și 7,0 litri per 100 kilometri. Datorită acumulatorului litiu-ion de mare capacitate, care poate fi încărcat de la o sursă de energie convențională, BMW i8 Concept poate parcurge până la 35 de kilometri numai cu propulsie electrică. Astfel, o mare parte din călătoriile scurte de zi cu zi pot fi parcurse cu emisii zero.

Modelul cu 2+2 locuri oferă suficient spațiu pentru patru pasageri. Caracterul sportiv al BMW i8 Concept se regăsește și în interior. Planșa de bord cu afișaj tridimensional este orientată către conducător.

BMW nu a oferit detalii in privinta pretului acestor automobile insa a precizat ca se adreseaza utilizatorilor din segmentului premium.

Presa din Germania spune ca BMW va construi aproximativ 30.000 de astfel de vehicule pe an. Pe de alta parte, analistii au avertizat ca daca pretul lor este prea mare nu se vor vinde.

Foto: BMW

Florin Tulbure

Citeste si:

Lista de asteptare de zece ani pentru hibridul rusesc E-Mobile

Inovatie MIT: Celule fotovoltaice tiparite pe hartie, tesaturi si plastic (VIDEO)

Imprimantele inkjet revolutioneaza industria energiei solare

Zece gadget-uri eco prin care poti fi mai "verde" in 2011 (FOTO)

MUTE, un nou vehicul concept electric, va fi prezentat la Frankfurt

Gordon Murray Design prezinta T.27, „cea mai eficienta masina electrica din lume” (FOTO)

Cea mai "verde" masina de curse din lume, interzisa pentru ca e prea rapida

spot_img

Ultimele știri