Cea mai lunga eclipsa totala de Luna din ultimul deceniu, vizibila in aceasta seara si din Romania (VIDEO)

In noaptea de 15 spre 16 iunie va avea loc o eclipsa totala de Luna, care va putea fi urmarita de pe intreg teritoriul Romaniei, precum si de jumatate de planeta. Astfel, in  noaptea de miercuri spre joi Luna va intra complet in umbra Pamantului, potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu.

Eclipsa totala de Luna din aceasta noapte va fi cea mai lunga (va dura peste cinci ore) din ultimul deceniu. Ea va putea fi urmarita cel mai bine din vestul Chinei, India, Pakistan, Kazahstan, Arabia, Australia Noua Zeelanda si partea estica a Africii. Singurii care nu o vor putea urmari sunt americanii, deoarece in Statele Unite va fi zi in aceasta perioada.

In Romania, inceputul eclipsei va avea loc la ora 20:24, atunci cand Luna se afla sub orizont. La ora 20:51 va rasari si, dupa 30 de minute, la 21:22 va incepe sa intre in umbra Pamantului. Discul Lunii va fi acoperit timp de o ora de umbra iar eclipsa totala va incepe la ora 22:22.

Maximul eclipsei va avea loc la ora 23:12, atunci cand Luna va capata o culoare portocalie-caramizie, care, potrivit Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, va indica gradul de poluare al atmosferei. Finalul eclipsei totale incepe la ora 00:03, iar Luna va iesi complet din umbra la 01:02.

Eclipsa totala de Luna explicata de NASA:

Cum se va desfasura eclipsa de Luna, simulare a Observatorului Astronomic Vasile Urseanu:

Foto: Observatorul Astronomic Vasile Urseanu & Peoplesrepublicofsouthdevon.co.uk

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri