Consiliul Concurentei: Energia verde trebuie sa se autosustina

"Energia regenerabila trebuie sa devina autosustenabila cat mai curand posibil. Companiil care primesc ajutor de stat sunt rasfatate", a declarat  Valentin Mircea, vicepresedintele Consiliului Concurentei, in cadrul conferintei Wind Power Romania.

Potrivit acestuia energia este un domeniu in care investitiile se fac pe termen lung, iar investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate. "Romania are o strategie energetica, dar care se tot schimba. Este o lipsa de incredere fata de stabilitatea strategiei energetice din partea mediului de afaceri", am ai declarat vicepresedintele Consiliului Concurentei.

Productia de energie electrica din surse regenerabila este sprijinita prin sistemul de certificate verzi. Acestea se acorda pentru electricitatea produsa in hidrocentrale cu o putere instalata de pana la 10 MW, centrale eoliene, fotovoltaice, in unitati pe biomasa, biogaz, biolichide.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energie in 2012 vor fi emise peste 5,5 milioane de certificate verzi si a caror valoare depaseste 300 milioane de lei.

Desi pretul unui certificat este cuprins intre 27 si 55 de euro, el se tranzactioneaza la valoarea maxima deoarece oferta este inferioara cererii.

Foto: armstrongpumps.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Transelectrica: Investitii necesare de 500 milioane de euro, in modernizarea retelei electrice

spot_img

Ultimele știri