Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Consumul moderat de bauturi carbogazoase afecteaza metabolismul si ingrasa

Un singur pahar de bauturi carbogazoase consumat zilnic are ca efect incetinirea metabolismului si cresterea in greutate, au descoperit cercetatorii elvetieni de la Universitatea din Zurich, citati de Swissinfo.ch.

Oamenii de stiinta au studiat subiecti tineri si sanatosi, toti participantii prezentand efecte adverse in doar trei saptamani.

Acesta este primul studiu care arata efectele consumului scazut si moderat de bauturi care contin fructoza, glucoza si sucroza.
 
Am incercat sa aflam adevarata imagine a ceea ce se intampla in cazul consumului regulat al acestor bauturi, a spus Kaspar Berneis cel care condus studiul.

„Trebuie sa spun ca sunt surprins de amploarea lucrurilor descoperite. Cand am redactat protocolul o multime de oameni mi-au spus ca nu vom afla nimic din cauza  dozelor asa de mici de zahar”, a declarat Berneis.

Cei 29 de subiecti au primit cate 600 de mililitri de suc in fiecare zi, preparate la Centrul Nestle Product Technology din Elvetia. Bautura continea sucroza in diferite doze, acesta fiind cel mai intalnit ingredient din bauturile carbogazoase, fructoza (intalnit mai rar in Europa) si glucoza.
 
Toti participantii la studiu au avut la inceputul lui o greutate normala si o varsta medie de 26 ani. La finalul studiului cei care au consumat moderat glucoza au prezentat o schimbare semnificativa a Indicelui Masei Corporale (BMI) si a greutatii. Cel mai mult au crescut in greutate cei care au baut fructoza si sucroza.
 
Consumul de fructoza a avut ca efect incetinirea transformarii glucozei in energie si  o densitate scazuta a particule mai mici de lipoproteine care afecteaza metabolismul glucidelor. Un alt efect a fost dublarea riscului de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.

Participantii la acest studiu au fost tineri si cei mai in masura fizic sa proceseze aceste zaharuri, insa cercetatorii spun ca efectele sunt mai grave in cazul persoanelor mai in varsta.

„Cred ca putem spune ca aceste bauturi sunt rele si este si mai rau daca sunt consumate frecvent, asa cum arata studiul nostru”, a spus Berneis.

Foto: Ehow.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Cercetatorii prezic viitorul cu ajutorul activitatii creierului

Britanicii au descoperit un "medicament minune" care poate vindeca majoritatea tipurilor de cancer

Viata la oras afecteaza creierul: Risc dublu de schizofrenie in mediul urban

Material care regenereaza pielea si vindeca ranile adanci, dezvoltat de cercetatori

Doua ore de televizor pe zi cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare

spot_img

Ultimele știri