Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ecologistii cer sistarea lucrarilor la MHC-urile din Fagaras

Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) solicita, printr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, oprirea imediata a lucrarilor de constructie a microhidrocentralelor din Muntii Fagaras si mobilizarea rapida a institutiilor de control si reglementare in vederea clarificarii modului de avizare si operare a acestor lucrari, se arata intr-un comunicat al CMR.

“Abuzurile de mediu includ albii distruse si zone defrisate”

“Lucrarile de constructie a microhidrocentralelor (MCH) pe mai multe rauri de munte din Masivul Fagaras, judetul Arges (Buda, Capra si Otic), intr-o zona ce face parte din aria de interes comunitar, sit Natura 2000, au un impact deosebit de negativ asupra mediului si incalca legislatia in vigoare, fapte semnalate Ministerului Mediului inca de la inceputul lunii noiembrie 2011 de organizatiile membre ale Coalitiei pentru Mediu din Romania, alaturi de mai multe organizatii de pescari si alte cateva mii de cetateni. Abuzurile de mediu propagate pe raurile din Masivul Fagaras includ albii de rau distruse in totalitate de excavatoare, zone defrisate si debite de apa semnificativ diminuate”, sustine CMR.

Scrisoare deschisa catre ministrul mediului, Rovana Plumb

“Pe râurile din Muntii Carpati (mai precis in Masivul Fagaras) au loc, de aproximativ un an, interventii care au un impact deosebit de negativ asupra ecosistemelor naturale. Interventiile sunt prilejuite de constructia de microhidrocentrale, iar firmele constructoare sunt parte, alaturi de autoritatile de management din domeniul apei si al protectiei mediului de la nivel local, la o multitudine de abuzuri si incalcari ale legii. Zecile de evidente trimise autoritatilor de control, inclusiv Ministerului pe care il conduceti, infatisând albii de râu distruse in totalitate de excavatoare, zone defrisate, debite de apa semnificativ diminuate, nu au avut niciun efect. In zona, lucrarile de captare si modificare a cursurilor râurilor (situatia râurilor Capra, Buda si Otic) continua nestingherite, sfidând legea si distrugând ireversibil printre putinele zone ramase neatinse in România”, se specifica in scrisoarea trimisa ministrului mediului, Rovana Plumb.

La inceputul lunii noiembrie 2011, organizatiile membre ale Coalitiei pentru Mediu din România, impreuna cu mai multe organizatii de pescari si alte câteva mii de cetateni care sustin in mod direct demersul, au semnalat Ministerului Mediului “abuzurile multiple fata de mediu si incalcarea legislatiei in vigoare, fapte care se petrec cu ocazia lucrarilor de construire a microhidrocentralelor (MCH) pe mai multe râuri de munte din Masivul Fagaras, judetul Arges: Buda, Capra si Otic”.

In 2011, 536 de microcentrale cu “acord de la Administratia Apelor”

„In Romania, ca si in alte tari din Balcani, frenezia construirii microhidrocentralelor (MHC) ameninta raurile si biodiversitatea”, scria AFP care cita, in noiembrie 2011, un fragment din scrisoarea trimisa fostului ministrului Mediului, Laszlo Borbely, de catre ecologistii romani.

„In acest moment, in Romania, exista 297 de proiecte care prevad construirea a 536 de microhidrocentrale care au primit acord de la Administratia Apelor, iar frenezia a cuprins, de asemenea, Bulgaria, Serbia si Muntenegru”. (…) „Distrugerea raurilor, in Romania, ridica o problema intregii Europe, deoarece unele dintre ele sunt inscrise in reteaua Natura 2000, care conserva patrimoniul biologic al continentului”, estima Nicolae Galdean, decanul Facultatii de Stiinte Naturale de la Universitatea ecologica din Bucuresti, citat, in urma cu niciun an, de Agentia France Presse (AFP).

“Excavatoare in parauri, in perioade de reproducere a pastravilor”

„Certificatele verzi acordate de Laszlo Borbely (n.r.-fost ministru al mediului) proprietarilor de microcentrale au crescut apetitul investitorilor care insa nu-si fac griji pentru mediul inconjurator. Potrivit expertilor, citati de National Geografic Romania, 10 dintre microhidrocentralele controversate ar putea sa incaseze anual aproximativ 10 milioane de euro anual, gratie certificatelor verzi. In Muntii Fagaras, zona inclusa in reteaua natura 2000, un investitor a obtinut autorizatii pentru construirea microhidrocentralelor pe paraurile Capra, Buda si Otic. Iar un post de televiziune romanesc a aratat imagini cu excavatoare care sapau in albiile acestor parauri, in perioade de reproducere a pastravilor, incalcand, astfel, legea. Excavatoarele au fost vazute si de jurnalistii de la France Presse in albia raului Buda", potrivit jurnalistilor AFP.

“Biodiversitatea, nerecuperata nici cu 1 milion de euro”

„Amploarea pe care a luat-o construirea microhidrocentralelor, in special pe raurile de munte, constituie o amenintare majora pentru integritatea ecologica a acestor regiuni si violeaza legile nationale si pe cele ale Uniunii Europene”, spuneau, in 2011, ecologistii. 

„Odata distrusa, biodiversitatea nu mai poate fi recuperata nici cu 1 milion de euro”, explica Nicoale Galdean in incheierea articolului publicat in 2011 de presa franceza.

Pe râul Capra, de exemplu,” lucrarile de constructie au afectat in mod evident si semnificativ albia minora a râului prin lucrari de excavare, derogare, dinamitare si sapare a malurilor, fapt total interzis de legislatia in vigoare si chiar de catre avizele de gospodarire a apelor si de acordurile de mediu. Inca de la inceputul lucrarilor, proiectul tehnic n-a fost respectat, lucrarile de executie fiind evident in afara specificatiilor lui”, se arata in scrisoarea trimisa de ecologisti in luna noiembrie a anului trecut.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri