Etichetele cu bulina, bine vazute de consumatori

Aflata in dezbatere la Comisia Economica din Senat, propunerea legislativa prin care alimentele ar putea fi etichetate in curand cu buline de diverse culori, in functie de cat de sanatoase sunt, asteapta unda verde. Aceasta initiativa legislativa ii apartine senatorului PDL Dumitru Florian Staicu.

Potrivit proiectului in dezbatere, bulina verde este destinata produselor alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate. Bulina portocalie marcheaza produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie, iar cea rosie – produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari ce pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

Green-report.ro a stat de vorba cu mai multe persoane pentru a afla ce cred despre aceasta initiativa legislativa. Cei mai multi sunt incantati de idee, insa au rezerve cand vine vorba de implementarea corecta a unei astfel de legi in Romania.

Constantinescu Ana, pensionara, considera ca „este o idee foarte buna deoarece imi este foarte greu sa citesc scrisul acela mic de pe etichetele actuale. Sunt de acord cu introducerea bulinelor daca acestea nu ridica foarte mult pretul la raft al produselor.”

Sarbu Monica, referent la Universitatea Bucuresti, considera ca majoritatea produselor de pe piata autohtona vor fi incadrate la categoria „bulina rosie”.

„Am auzit la stiri despre aceasta propunere legislativa si cred ca in fond este o idee buna. Eu personal vreau sa fiu bine informata despre alimentele cu care ma hranesc dar cred ca in cazul in care se va vota aceasta lege, vom constata ca majoritatea produselor de la noi sunt de slaba calitate si vor primi bulina rosie.”

Ea reaminteste de faptul ca oamenii nu tin cont de riscurile la care se supun zilnic, "dupa cum exista oameni care locuiesc in cladiri cu bulina rosie si acest fapt nu-i opreste sa-si vada de viata, la fel se va intampla din pacate si cu bulinele rosii de pe alimente.”

Gabriel Gheorghe, student A.S.E, este bine informat in legatura cu subiectul bulinelor si ridica niste semne de intrebare cand vine vorba de atitudinea politicienilor romani vis-a-vis de adoptarea legislatiei europene. „Sunt la curent cu acesta propunere legislativa si nu inteleg de ce s-ar preta pentru Romania o astfel de lege, atata vreme cat restul tarilor din UE nu fac demersuri similare.”

El ar dori sa afle de la cei care au venit cu acesta lege, ce se va intampla cu produsele importate si daca nu cumva se va creea o concurenta neloiala intre produsele autohtone si cele venite de afara? „Chiar daca in fond propunerea este bine intentionata, eu nu vad in ea decat un obstacol pus in fata producatorilor autohtoni, sa nu uitam ca „drumul spre iad e pavat cu intentii bune”, a mai spus Gabriel Gheorghe.

Sabina Canacheu, asistent vanzari, ne-a declarat ca “ar fi bine sa existe o catalogare standard a produselor alimentare, chiar daca din cauza acesteia oamenii vor evita anumite produse la vederea bulinelor rosii de pe acestea.”

Ea a subliniat si faptul ca trebuie sa cunoastem riscurile la care ne supunem atunci cand cumparam pentru consum un anumit produs. “Nu ar fi o problema pentru mine sa platesc in plus pentru un aliment, atata vreme cat as fi corect informata despre acesta.”, a mai spus Sabina Canacheu.

Citeste si:

 "Bulina rosie" ar putea sa bage in faliment producatorii romani de alimente

 „Bulinarea“ alimentelor – o initiativa PDL lipsita de consistenta si care inlesneste manipularea consumatorilor

 Au aparut deja presiuni in vederea acordarii bulinelor colorate pentru alimente, desi propunerea legislativa nu a fost adoptata

 Guvernul nu vrea buline colorate pe mancare

 Buline colorate pentru alimente, in functie de cat sunt de sanatoase. Proiectul de lege, avizat de Comisia de Sanatate din Senat

 Foto: max-photography

Liviu Stoica

spot_img

Ultimele știri