Exclusiv GR: Administratiile publice pot contribui substantial la dezvoltarea pietei produselor ecologice

1024×768

Normal
0
21

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Chiar si in plina austeritate bugetara, administratiile publice pot contribui substantial la dezvoltarea pietei produselor si serviciilor ecologice datorita volumului mare de achizitii pe care acestea le fac.

Autoritatile publice sunt, practic, cel mai mare consumator si, cu siguranta, unul care poate influenta aparitia si sustenabilitatea pe piata ale acestor produse si servicii. Se estimeaza ca autoritatile publice din UE fac anual achizitii in valoare de 1.500 de miliarde de euro, reprezentand aproximativ 16% din PIB-ul la nivel european.

 Plecand de la aceste date, Comisia Europeana, principalul promotor al politicilor verzi in materie de achizitii publice, a emis mai multe recomandari, unele incluse in planuri de actiune sau in Comunicarea „Achizitiile publice pentru un mediu mai bun” (COM 2008/400), altele cuprinse in textul directivelor 17 si 18/2004 care reglementeaza achizitiile publice, la nivel comunitar.

Potrivit acestei comunicari, Comisia a identificat 10 sectoare prioritare in care ar putea fi implementate criterii comune de performanta care sa asigure furnizarea produselor si serviciilor ecologice.

Comisia a recomandat statelor membre ca, pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice din statele respective sa indeplineasca criteriile comune de performanta, adica sa poata fi calificate ca achizitii verzi. Aceste recomandari se completeaza cu Manualul achizitiilor verzi, ultima versiune a acestuia fiind publicata in octombrie 2011.

Citeste mai mult despre Administratiile publice care pot contribui substantial la dezvoltarea pietei produselor ecologice in noul numar al revistei Green Report.

Citeste si:

Exclusiv GR: Achizitiile verzi, un beneficiu pe care trebuie sa ti-l permiti

Exclusiv GR: Achizitiile verzi deschid usa viitorului

spot_img

Ultimele știri