Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Exclusiv G.R.: Zenith Solar, oglinzile care se-nvartesc dupa Soare

 Kibutul Kvutzat Yavne, o comunitate agroindustriala din sudul Israelului, care numara in jur de 1.000 de suflete, spera sa declanseze o revolutie solara globala.

Electricitatea si o parte din caldura utilizate in activitatile industriale si casnice provin, de aproape un an, din 15 panouri solare rotitoare, printre care se afla insirati butasi de vita-de-vie.

Israelienii instaleaza oglinzile solare in desertul Gobi 

Panourile solare revolutionare sunt, de fapt, niste imense oglinzi parabolice, rotitoare, care cauta lumina soarelui asa cum o face floarea-soarelui. Sunt fabricate si furnizate de compania israeliana Zenith Solar si reusesc, datorita rotirii lor, sa converteasca in energie, de-a lungul unei zile, 75% din razele solare.

„Tehnologia folosita pentru aceste panouri solare ne-a fost furnizata de Universitatea Ben-Gurion si de Institutul german Fraunhofer. Acest sistem are cel mai mare randament din lume, si anume 75%, gratie unei duble capacitati de recuperare a energiei prin sistemul de rotire. Panoul parabolic concentreaza fluxul solar pe un senzor hibrid fotovoltaic si termic, care produce electricitate si caldura. Prin aceasta metoda, un kilowatt/ora de electricitate, oferit consumatorilor, costa 0,95 dolari, iar un kilowatt/ora, termic, ajunge la 0,45 dolari. Investitia pentru fiecare panou solar in parte se ridica la 27.000 de dolari. Zenith Solar are deja contracte in Australia si in Orientul Mijlociu si va construi o ferma de panouri solare, gigantica, in desertul Gobi”, a declarat pentru „Green Report” Roy Segev, fondatorul companiei Zenith Solar.

Zenith Solar este inca o inventie israeliana care a pus la punct panouri solare ultraperformante.

Proiectul este condus de profesorul David Faiman, de la Universitatea Ben-Gurion din Tel Aviv, iar oglinzile parabolice rotitoare sunt alcatuite din celule fotovoltaice fara siliciu si rezista la temperaturi foarte mari.

Electricitate si caldura, in acelasi timp

Acest sistem permite captarea energiei solare la preturi mici, care pot intra in competitie cu cele ale energiei furnizate de combustibilii fosili, cum ar fi, de exemplu, carbunele, si poate deveni, de cel putin cinci ori, mai eficace decat tehnologiile traditionale. Oglinzile solare rotitoare concentreaza razele soarelui intr-un generator de 100 de centimetri si le converteste in lumina si in electricitate producand, in acelasi timp, caldura si electricitate. Aceasta este capturata de un sistem de racire a apei pentru consumul rezidential sau industrial.

„Scopul nostru este sa montam aceste panouri solare pe toate acoperisurile, in toate curtile sau spatiile utilizabile din Israel, pentru a construi locuinte, hoteluri si uzine care produc, in acelasi timp, electricitate si caldura”, a mai spus Roy Segev.

Mai multa energie la costuri reduse

Zenith Solar a dezvoltat un proiect de avangarda printr-un nou tip de instalatii care utilizeaza oglinzi si lentile rotative pentru a exploata si concentra la maxim lumina soarelui, producand astfel mai multa energie la costuri reduse. In comparatie cu panourile solare traditionale, pe baza de siliciu, aceasta noua tehnologie se dovedeste a fi de cinci ori mai performanta si este capabila sa concureze cu sursele de caldura pe baza de petrol si gaze naturale.

Fondata in anul 2006, Zenith Solar a fost ideea catorva oameni de afaceri israelieni si americani, investitia ridicandu-se la 3,1 milioane de euro.

Text de Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri