Gradina Zoologica din Slatina primeste, in sfarsit, finantare pentru a fi modernizata

Gradinile zoologice romanesti sunt de multa vreme intr-o stare deplorabila. Nenumarate reportaje si articole ale presei au descris de-a lungul timpului situatia animalelor care par uitate de lume si de autoritatile locale in custi mici si insalubre.

Poate de aceea, un lucru imbucurator este ca, dupa aproape patru ani de asteptare, a fost semnat in sfarsit un contract de finantare, in valoare de 5,7 milioane de lei, pentru Reabilitarea si Modernizarea Gradinii Zoologice din Slatina. Contractul a fost semnat de ministrul Mediului, László Borbély.

"Sunt multumit ca, dupa doi ani de asteptare si demersuri intense, semnam si conventia pentru subprogramul de reabilitare a Gradinii Zoologice Slatina, proiect ce insumeaza 5,7 milioane de lei. Orasul Slatina are nevoie de acest proiect si, de acum inainte, autoritatile responsabile nu mai au altceva de facut decat sa utilizeze cu folos acesti bani", a declarat László Borbély, la semnarea documentului.

Decizia ministerului Mediului survine dupa ce primarul Valcov anuntase ca intentioneaza sa inceapa lucrarile cu bani de la bugetul local, deoarece se saturase de amanarile ministerului.

Gradina Zoologica Slatina a fost infiintata in 1979 si, in ultimii patru ani, inchisa publicului. La finele lui 2010 ea a intrat in conservare, animalele si pasarile fiind donate unor alte gradini zoologice din tara si din afara ei.

Proiectul a fost intocmit inca din 2007 si presupune transformarea gradinii zoologice intr-un parc expozitional. Suprafata ei va creste de la trei hectare cat are in prezent, la cinci hectare. Finantarea investitiei de peste 5 milioane de lei va veni din fonduri guvernamentale in proportie de 75% , si de 25% din bugetul local.

Imaginile din link-ul de mai jos, filmate in anul 2008 si postate pe blogul Oameni sau Animale, surprind foarte bine starea dezastruoasa in care a ajuns gradina zoologica din Slatina in ultimii ani.

Slatina si Caracal, batalion disciplinar? – Oamenisauanimale.blogspot.com

Foto: Ziare.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Guvernul a adoptat indicatorii tehnico-economici ai investitiilor in infrastructura de mediu si gospodarirea apelor

spot_img

Ultimele știri