Microhidrocentralele devin problema majora pentru autoritatile de mediu din Romania

Garda Nationala de Mediu (GNM) va organiza o reuniune impreuna cu Agentia pentru Protectia Mediului si cu Administratia Nationala Apele Romane, pe tema proiectelor de constructie a microhidrocentralelor.

Directorul executiv al Directiei Generale Controlul Biodiversitatii din cadrul GNM, dr. Florian Udrea, a precizat pentru Green Report ca asemenea investitii energetice tind sa ia amploare in Romania.

Printre judetele in care se deruleaza asemenea proiecte se numara Argesul, Maramuresul si Suceava.

Intalnirea celor trei institutii urmareste stabilirea unui cadru unitar care sa permita constructia si exploatarea microhidrocentralelor (MHC), astfel incat aceste obiective economice sa nu aduca prejudicii mediului ambiant.

Prin definitie, MHC sunt obiectivele hidroenergetice cu o putere mai mica de 10 MW. La ora actuala, in Romania functioneaza peste 350 de MHC, cu o putere totala instalata de 500 MW. Majoritatea acestor obiective, construite inainte de anul 1989, se afla in patrimoniul Hidroelectrica.

Potrivit studiilor de specialitate, Romania are un potential hidroenergetic total, utilizabil prin MHC, care atinge aproape 80 la suta din capacitatea hidrocentralei de la Portile de Fier 1.

Mihai Diac

Foto: www.hydrop.pub.ro/microhidro

spot_img

Ultimele știri