NASA pregateste lansarea pe Marte a lui Curiosity, cel mai avansat vehicul al agentiei spatiale

Cel mai avansat laborator mobil robotizat al NASA este pregatit de lansarea care va avea loc in Florida, pe 25 noiembrie. Vehiculul din cadrul acestei misiuni va examina una dintre cele mai interesante zone ale planetei Marte, relateaza MarsDaily.com.

Misiunea laboratorului stiintific NASA va duce pe Marte Curiosity, un nou vehicul foarte avansat, mai avansat tehnic decat oricare altul care a vizitat o planeta. Masina este deja asezata in varful rachetei Atlas V, asteptand decolarea de la Cape Canaveral.

”Pregatirile de lansare sunt aproape gata si va avea loc de indata ce este posibil. Daca vremea sau alti factori vor impiedica lansarea vom mai avea sansa unei lansari pe 18 decembrie”, a declarat Pete Theisinger, project manager la Mars Science Laboratory.

Vehiculul de peste o tona va ateriza pe Marte in august 2012 si va examina Craterul Gale,in cadrul unei misiuni care va dura doi ani. Curiosity va ateriza in interiorul craterului si va incerca sa afle daca mediul sau conditiile din mediul inconjurator au fost vreodata favorabile dezvoltarii vietii microbiene si daca exista dovezi in acest sens.

”Gale ne ofera o oportunitate superba pentru testarea unor medii care ar fi putut fi locuite, si ne ajuta sa intelegem evolutia mediului plantei”, a declarat John Grotzinger, cercetator din cadrul Laboratorului Mars Science din Pasadena, California.

Foto: NASA

Florin Tulbure

Citeste si:

O sonda spatiala defecta s-ar putea prabusi pe Pamant. Rusii incearca sa o trimita spre Marte
 

spot_img

Ultimele știri