NASA va explora asteroidul cu cele mai mari sanse de a lovi Pamantul

NASA planuieste o “excursie” mai speciala pe un asteroid care ar putea ameninta Pamantul in anul 2182. Asteroidul 1999 RQ36 este vizat de o misiune a unei navete fara echipaj, pe care NASA intentioneaza sa o lanseze in 2016 pentru colectarea unei mostre din roca spatiala. Intoarcerea pe Pamant a navetei ar urma sa aiba loc in 2023.

In afara colectarii de mostre ce ar putea oferi indicii referitoare la istoria sistemului nostru solar, misiunea OSIRIS-Rex ar ajuta Terra sa evite asteroizii periculosi. Iar asteroidul 1999 RQ36, cu suprafata de 580 de metri, este considerat inamicul public numarul unu de catre specialisti.

“1999 RQ36 este asteroidul cu cea mai mare probabilitate de a lovi Pamantul dintre toti ceilalti asteroizi considerati periculosi”, se arata intr-un comunicat NASA de explicare a misiunii.

Conform unor calcule recente, asteroidul are o sansa din 1.800 de a lovi Pamantul in 2170, si una din 1.000 pentru un impact cu planeta in 2182.

Cu toate ca sansele sunt mici, ele il plaseaza pe 1999 RQ36 pe primul loc al listei cu asteroizi periculosi.

“Suntem totusi in siguranta in urmatorii 150 de ani. Nu salvam Pamantul de un pericol imediat”, a declarat cercetatorul Dante Lauretta, din cadrul Universitatii Arizona.

Totusi, a explicat el, studierea amanuntita a asteroidului si a orbitei sale ne-ar putea ajuta sa intelegem si prevedem riscurie si sa emitem o strategie pentru a ne proteja in caz de necesitate, relateaza Msnbc.com. Unul dintre motivele pentru care nu se stie exact daca asteroidul va intra in impact cu Terra este ca oamenii de stiinta nu inteleg inca pe deplin efectul Yarkovsky, care provoaca o accelerare a asteroizilor atunci cand absorb lumina solara si o emit din nou sub forma de caldura.

“Orbita lui 1999 RQ36 nu este prea cunoscuta in prezent din cauza ca efectul Yarkovsky nu este inca bine definit. Misiunea ar trebui sa permita o mai buna intelegere a acestor efecte, dupa ce studiem masa, caracteristicile de rotatie si propretatile termale ale asteroidului”, a declarat Donald Yeomans, de la NASA.

Foto: Msnbc.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Fotografii senzationale de la ultima iesire in spatiu a astronautilor navetei Endeavour

NASA anunta naveta spatiala a viitorului: Va efectua misiuni pe asteroizi si chiar pe Marte

Noi forme de relief care seamana cu chipuri umane, descoperite pe Marte (FOTO)

O bucata dintr-o cometa se dezintegreaza la impactul cu atmosfera Pamantului (VIDEO)

Imagini apocaliptice cu eruptia vulcanului islandez, surprinse din spatiu

spot_img

Ultimele știri