Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O gestionare mai buna a deseurilor electrice si electronice

Deputatii europeni au aprobat noile obiective de reciclare, propuse impreuna cu Consiliul. Astfel, vom colecta si recicla mult mai multe aparate casnice vechi, frigidere stricate sau telefoane si mici obiecte electronice vechi. Aducerea la zi a legislatiei privind deseurile electrice si electronice (WEEE) le ofera consumatorilor noi posibilitati de a returna deseurile de mici dimensiuni magazinelor care vând produse electronice si va reduce birocratia reciclarii electronicelor pentru mediul de afaceri.

"Dupa negocieri dificile, sunt foarte multumit ca am reusit sa cadem de acord impreuna cu Consiliul asupra unor niveluri de colectare ambitioase dar realiste. Europa va recupera prin aceasta legislatie mai multa materie prima: o veste buna si pentru economie si pentru mediu", a spus raportorul Karl-Heinz Florenz (PPE, Germania) dupa ce acordul a fost aprobat cu majoritate in plenul Parlamentului prin ridicare de mâini.

Imediat ce Consiliul isi va da acordul formal pentru aceasta directiva adusa la zi, ea devine legislatie europeana, iar statele membre vor avea la dispozitie 18 luni din acel moment, pentru a-si aduce la zi legislatia nationala.

Colectarea si reciclarea
Toate statele membre trebuie sa-si sporeasca nivelul de colectare a deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice, chiar daca indeplinesc deja obiectivul actual de 4kg per persoana anual.

Pana in 2016, majoritatea statelor europene vor trebui sa colecteze 45 tone de deseuri electrice si electronice pentru fiecare 100 de tone de bunuri electrice sau electronice puse in vânzare cu trei ani in urma.

Pana in 2019, statele membre trebuie sa creasca nivelul colectarii acestor deseuri la 65% din bunurile puse in vanzare, sau, alternativ, raportându-se la nivelul total al deseurilor electronice, pot colecta 85% din totalul deseurilor generate. Zece dintre statele membre, care au nevoie sa-si imbunatateasca facilitatile de colectare a deseurilor electronice, vor avea un obiectiv intermediar de 40% din bunurile puse in vânzare, iar termenul limita pentru indeplinirea completa a obiectivului este 2021.

Pentru a simplifica procesul de colectare, Parlamentul a promovat cu succes posibilitatea consumatorilor de a returna obiecte mici (cum ar fi telefoane mobile) oricarui magazin mai mare de bunuri electronice, fara a fi nevoiti sa achizitioneze un produs nou.

O mai buna procesare a deseurilor va ajuta la recuperarea mai multor materii prime si va preveni infiltrarea substantelor nocive in sol. Nivelurile de reciclare vor trebui ridicate la 80% pentru unele categorii de marfuri. Ar trebui utilizate cele mai bune tehnici de reciclare, iar produsele ar trebui sa fie confectionate pentru a fi reciclate usor.

Exporturile de deseuri electrice si electronice
Totodata, deputatii au negociat stoparea transferurilor ilegale de deseuri electrice si electronice catre tari unde acestea sunt procesate in conditii de risc pentru lucratori si mediul inconjurator. Responsabilitatea unor astfel de transferuri va reveni exportatorilor si nu lucratorilor vamali. Cei dintâi trebuie sa demonstreze in mod corespunzator ca bunurile sunt exportate pentru reparare sau reutilizare, dupa caz.

Reducerea birocratiei
Producatorii de bunuri electronice vor continua sa contribuie financiar in vederea indeplinirii obiectivelor de procesare. Acestia vor beneficia de simplificarea procesului de inregistrare precum si a cerintelor de raportare la standardele stabilite. Totodata ei vor putea sa numeasca reprezentanti in loc sa fie nevoiti sa stabileasca un sediu in fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Noi masuri vor preveni dubla impozitare in statele membre.

Foto: mhwmagazine.co.uk

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri