Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Parlamentul European: Interzicerea fosfatilor in detergenti va ameliora calitatea apei

Viata subacvatica si calitatea apelor de suprafata se vor ameliora odata cu reducerea fosfatilor din detergenti. Dupa ce Comisia Europeana a propus anul trecut interzicerea acestora in detergentii de rufe, deputatii europeni de la comisia pentru mediu au cerut extinderea interdictiei la detergentii pentru masinile de spalat vase. Votul in plen este programat pentru luna noiembrie a acestui an.

Fosfatii sunt folositi in detergenti pentru combaterea duritatii apei si o curatare mai eficienta. Insa ajunsi in lacuri si rauri prin canalizare, acestia duc la proliferarea algelor, care omoara pestii lasandu-i fara oxigen.

Detergentii contribuie in mare masura la cantitatea de fosfati din apa
Desi unele state membre impun deja restrictii cu privire la fosfatii din detergenti, limitele variaza intre tari diferite, unele state bazandu-se doar pe actiunea voluntara a producatorilor de detergenti.

Rezultatul este calitatea inacceptabila a apelor de suprafata in anumite regiuni, de exemplu in Dunare sau Marea Baltica.

Principala sursa de fosfati in ape este agricultura, datorita folosirii fertilizatorilor. Detergentii de rufe contribuie in mare masura la cantitatea de fosfati din apa. In momentul de fata, exista alternative pentru combaterea duritatii apei, cu niveluri de eficienta variate.

„Producatorii inoveaza tot timpul“

Deputații europeni de la comisia pentru mediu au aprobat pe 15 iunie planul Comisiei Europene de interzicere a fosfatilor in detergentii de rufe incepand cu 1 ianuarie 2013. Mai mult, acestia doresc extinderea interdictiei la detergentii pentru masinile de spalat vase (incepand cu 2015). Datorita lipsei unor alternative la fosfati in acesti detergenti, Comisia a „incurajat“ numai industria sa produca detergenti fara fosfati pentru masinile spalat vase.

„Este adevarat ca, prin comparatie cu piata detergentilor de rufe, progresul in obtinerea unor detergenti pentru masinile de spalat vase care sa fie si eficienti si sa nu contina fosfati in acelasi timp este redus. Cu toate acestea, pe piata exista deja detergenti fara fosfati, iar producatorii inoveaza tot timpul“, a spus raportorul Bill Newton Dunn (Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Regatul Unit).

„De aceea, ne putem astepta ca in patru ani, cand interdictia propusa de mine ar intra in vigoare, marea majoritate, daca nu toti producatorii, sa poata sa ofere produse care sa fie conforme asteptarilor consumatorilor in ceea ce priveste eficienta curatarii“, a adaugat dumnealui.

Foto: fullissue.com

Cosmin Zaharia

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri