Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

China investeste in nisipurile bituminoase canadiene

Canadienii au inceput sa caute finantare pentru proiectele de exploatare a nisipurilor bituminoase in China si alte state asiatice, din cauza presiunilor politice tot mai mari, transmite The Guardian.

Companiile americane au inceput sa refuze investitiile in acest sector din cauza amprentei mari de carbon si a distrugerii peisajelor. Saptamana trecuta, producatorul de alimente organice Whole Foods si lantul de magazine Bed Bath & Beyond s-au alaturat unei campanii lansate de organizatia ForestEthics pentru a opri investitiile firmelor americane in exploatarile nisipurilor bituminoase din Canada.

Si Pentagonul si-a redus consumul de petrol din nisipuri bituminoase, pentru a se alinia unei legi adoptate in SUA in 2007. Aceasta cere ca institutiile de stat sa aleaga sursele de energie cu emisii reduse de carbon.

Si companiile mari, ca Shell, sunt supuse presiunilor din partea actionarilor sa se retraga din proiectele canadiene. Productia de petrol din nisipurile din Alberta genereaza de cinci ori mai multe emisii decat procesele pe baza de petrol brut, potrivit Greenpeace.

Guvernul canadian a aprobat recent investitia de 1,9 miliarde de dolari canadieni a companiei chinezesti PetroChina in doua proiecte. Todd Stern, responsabilul special american pentru schimbari climatice, a acuzat saptamana trecuta China ca este "putin ambigua" in angajamentele sale de a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

65% din combustibilul produs din nisipurile bituminoase canadiene ajunge in Statele Unite, mai ales la rafinarii. O parte dintre companiile care primeau combustibilul au sistat importurile. Dar situatia este diferita in China, unde compania de stat PetroChina a cumparat 60% dintre actiunile puse pe piata in cadrul a doua proiecte. Acestea vor genera 35.000 de barili de petrol pe zi pana in 2014, iar in final se va ajunge la o cantitate de 500.000 de barili.

Foto: The Guardian

spot_img

Ultimele știri