Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Primariile, obligate sa stabileasca zonele de picnic

Ministrul mediului si padurilor, Attila Korodi, a solicitat autoritatilor locale, pana pe 30 mai, sa prezinte oficial locatiile pentru activitatea de picnic.

”Pe 27 martie a aparut, in Monitorul Oficial, Legea Picnicului, care, din punctul nostru de vedere, reprezinta un criteriu de normalitate, dar, dupa cum stim, de la promulgare si pana la implementare este cale lunga si multa actiune. Tocmai de aceea, am solicitat ieri autoritatilor locale, prin intermediul prefecturilor, ca, pana pe 30 mai, sa prezinte oficial daca au definit locatiile pentru activitatea de picnic, care sunt acele locatii si care va fi infrastructura creata, precum si planul de ecologizare pentru spatiile de picnic”, a declarat, miercuri, Attila Korodi, ministrul mediului si padurilor.

Decizia ministrului este sustinuta si de studiul “Mergem la picnic?”comandat de Green Revolution, studiu care arata ca picnicul este preferat de 60% dintre oraseni. "Conform studiului gratarul in aer liber este prima preferinta a romanilor dupa iesirile in parc. Mai mult decat atat, datele arata ca 45% din populatia din mediul urban a mers la picnic de cel putin 10 ori in ultimul an", a mai spus Korodi.

Cititi aici rezultatele sondajului comandat de Green Report

De asemenea, ministrul a punctat faptul ca, in urma informatiilor pe care le va primi de la autoritatile locale, va fi dezvoltata o harta a zonelor de picnic subliniind faptul ca o astfel de initiativa ne va apropia de comportamentul european in privinta protectiei mediului.

“Inca din 2009, am sustinut necesitatea acestei legi care sa defineasca activitatea de picnic si, in acelasi timp, sa implementeze obligativitatea picnicului. Aceasta lege este o lege a bunului-simt si suplineste lipsa educatiei, acolo unde parintii nu au dat-o. (…) Apelul meu catre oamenii care iubesc natura este sa nu dam dovada de ipocrizie, sa nu ne ascundem in spatele unor bune practici, atunci cand spunem ca Legea Picnicului nu ar fi fost o lege utila. Daca e cineva care spune ca aceasta lege este un pic prea mult pentru Romania il invit sa mergem la 1 kilometru de Bucuresti si sa gasim impreuna o explicatie pentru gunoaiele din padurile din jurul Capitalei”, a declarat Corneliu Belciug, director de programe Green Revolution.

Korodi anunta controale de amploare de 1 Mai

Potrivit ministrului Mediului, controalele vor fi axate in mod special pe zonele care au devenit sensibile ca urmare a experientei ultimilor ani, precum cele din jurul Capitalei (Cernica, Padurea Baneasa), Vadul Cerbului (Busteni) sau Valea Rasnoavei (Brasov). Probleme sunt inregistrate si in alte judete, cum ar fi Suceava, Hunedoara, Caras Severin, Cluj, Sibiu, Ialomita, Mures si Alba.

60% dintre oraseni, la gratar in ultimul an

“Mergem la picnic?”, un sondaj realizat de firma de cercetare de piata, Daedalus Millward Brown, la cererea Green Revolution, arata ca, iesirile la gratar sunt printre cele mai indragite de romanii din orase.

Potrivit sondajului, picnicul reprezinta o activitate care tenteaza frecvent populatia activa din mediul urban, pe cei cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, iar dintre acestia cei mai multi sunt barbati. 7 din 10 (68,5%) participantii la sondaj declara ca, in ultimele 12 luni, au iesit cu familia in parc, iar, la o distanta destul de stransa, 6 din 10 (59,3%) spun ca au fost la picnic, la iarba verde sau la gratar.

Astfel, rezultatele sondajului arata ca o mare parte din oraseni ies la picnic sau la gratar la sfarsit de saptamana, fata de doar 40% dintre respondenti care sustin ca merg in aer liber doar pentru activitati sportive.

Un orasean din doi a mers de cel putin 10 ori la picnic in ultimul an

In ultimul an, 45% din romanii din mediul urban au iesit la picnic de cel putin 10 ori. Tinand cont ca perioada prielnica pentru plimbari in natura este aprilie-septembrie, concluzia e simpla – foarte multi romani merg la picnic chiar si de doua ori intr-o singura luna. Daca ii socotim si pe cei care marg mai rar, cam o data la doua luni la gratar, numarul orasenilor iubitor de picnic se dubleaza si ajunge 88%. Adica 8 din 10 romanii din mediul urban spun ca au mers la picnic si au facut gratar de minimum 4 ori anul trecut.

9 romani din 10 (92,7%) au declarat ca picnicul fara gratar si muzica nu e picnic. Dar 30% din respondenti iau masa la iarba verde, dar nu fac focul. De drumetii sunt preocupati doar 1% dintre oraseni , iar de plimbari, 2%. In total doar 3 din 10 oraseni fata de cei 9 din 10 care leaga iesirea in aer curat de o masa copioasa facuta pe gratar.

Cititi aici rezultatele sondajului comandat de Green Report

Care ar fi solutiile pentru un picnic curat

Cel mai mult pe turisti care merg la picnic ii deranjeaza gunoaiele in proportie de 97%, dar si lipsa dotarilor din spatiile existente cam in acelasi procent. Foarte putini, doar 2,3% sunt nemultumiti de comportamentul necivilizat al celorlalti.

Mai mult de jumatate dintre cei intervievati sustin ca nu au nici o solutie pentru un picnic curat, insa 9 din 10 (89,9%,) spun apreciaza ca fiind foarte eficienta dotarea spatiilor cu cosuri de gunoi sau toalete, salubrizarea zonelor de picnic, iar 76,8% au considerat necesara implicarea autoritatilor locale in aceste zone, reguli deja stipulate in Legea Picnicului. Aplicarea unor amenzi mai mari a fost socotita necesara de 66,1% din respondenti, adica 6 din 10 oraseni sustin sanctiunile impuse prin Legea Picnicului, iar 74,8% au considerat necesara amenajarea mai multor spatii pentru picnic.

Legea Picnicului sustinuta de oraseni

La doar 2 luni dupa ce a fost aprobata, despre Legea Picnicului au auzit aproape 40% din romanii din mediul urban, iar jumatate din oraseni considera ca majoritatea aspectelor pozitive ale legii se leaga de mediu si de protejarea acestuia.

Astfel, 33,6% cred ca natura va fi mai curata, 19% sustin ca legea contribuie la reducerea poluarii, 9,9% opineaza ca vor fi prevenite incendiile, iar 4,9% afirma ca este bine sa se faca gratar doar in locuri special amenajate. Doar 2% cred ca trebuie sa existe spatii special amenajate, inainte de a se aplica legea, iar 2,2% sunt bucurosi ca nu se vor mai face gratare printre blocuri.

Doar 10,3% din respondenti sunt deranjati de faptul ca sunt impuse anumite locuri pentru picnic sau ca le sunt limitate optiunile.

Sondajul “Mergem la picnic?” a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane, in perioada 1-30 martie 2012, iar grupul-tinta este reprezentat de femei si barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Sondajul vizeaza parerea romanilor cu privire la aplicarea Legii Picnicului.

Legea Picnicului sau Legea nr. 54/19 martie 2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic, publicata in Monitorul Oficial in 27 martie a.c., este un proiect initiat de Green Revolution si sustinut de Attila Korody, ministrul mediului, Sulfina Barbu, deputat PDL, Carmen Moldovan, deputat PSD
si Adriana Saftoiu, fost deputat PNL.

Cosmin Zaharia

Citeste:

Legea Picnicului a primit unda verde din partea Comisiei de Mediu a Camerei Deputatilor

Picnicul civilizat ajuta Romania sa fie curata

Exclusiv G.R.: Amenzi din 2013 pentru Legea Picnicului

spot_img

Ultimele știri