Protest de amploare in Germania fata de folosirea energiei nucleare: 20 de orase, blocate de manifestanti

Demonstratie de amploare in Germania, unde 160.000 de persoane au blocat circulatia in centrul a 20 de orase pentru a protesta fata de folosirea energiei nucleare. Protestul a fost denumit "Atomkraft – Schluss" (Opriti Energia Nucleara) si a transmis un mesaj puternic intr-un moment critic al negocierilor politice referitoare la viitorul energetic al Germaniei.

Partidul de guvernamant german CDU si-a schimbat brusc pozitia fata de energia nucleara dupa dezastrul de la Fukushima. Mai intai, imediat dupa ce a preluat puterea de la coalitia “Rosu-Verde”, CDU a oprit legea precedentei guvernari, care prevedea inchiderea centralelor nucleare. CDU a precizat insa ca permisiunea de functionare a centralelor va fi extinsa doar in urma unor dovezi clare ca sunt sigure. Iar operatorilor centralelor nucleare li sa cerut sa investeasca o mare parte din profituri intr-un fond pentru sustinerea energiilor verzi.

In urma dezastrului de la Fukushima, conducerea Germaniei si-a schimbat radical pozitia fata de acest subiect. Astfel, luni o comisie finantata de CDU este asteptata sa faca public un raport conform caruia Germania poate renunta in totalitate la energia nucleara in doar un deceniu.

Masurile in acest sens au inceput deja sa fie luate. Sapte dintre cele mai vechi reactoare nucleare din Germania ar putea fi fi inchise definitiv luna viitoare, in urma unei decizii luate saptamana trecuta de ministrii federali si regionali ai Mediului din cele 16 landuri ale tarii. Din totalul de 17 reactoare ale Germaniei, cele sapte reactoare, construite inainte de 1980, au fost deja oprite pentru revizii in urma cu trei luni, dupa dezastrul de la Fukushima.

“Pe baza rapoartelor comisiilor de siguranta si de etica cerem guvernului federal sa creeze un cadrul legal astfel incat centralele nucleare din moratoriu sa ramana inchise permanent si legal”, au spus ministrii in cadrul unei declaratii comune.

Decizia finala ii apartine acum cancelarului Angela Merkel si cabinetului sau, care va discuta problema pe 6 iunie.

Merkel este supusa unor puternici presiuni politice pentru a grabi independenta Germaniei de energia nucleara, dupa dezastrul nuclear din Japonia.

Foto: anti-atom-demo.de

Florin Tulbure

Citeste si:

Sapte reactoare nucleare din Germania vor fi inchise definitiv

spot_img

Ultimele știri