Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Salvati Dunarea: Proiectul de dezvoltare de la Sulina, printre cele mai mici probleme ale Deltei

Proiectul de dezvoltare a plajei din Sulina, care ar putea declansa procedura de infringement in cazul Romaniei nu este singular, la nivelul Deltei Dunarii existand zeci de alte proiecte de constructie care nu intrunesc conditiile prevazute de Regulamentul de urbanism pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) considera ca iminenta trecerii la etapa contencioasa a procedurii de infringement declansata de Comisia Europeana nu reprezinta o surpriza, avand in vedere haosul in constructiile din Delta Dunarii. 

SDD semnaleaza o situatie extrem de ingrijoratoare care poate avea efecte deosebit de grave asupra Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, sit al patrimoniului mondial UNESCO. 

Este vorba despre netranspunerea in legislatia locala a HG nr. 1516/2008 privind aprobarea Regulamentului – Cadru de urbanism pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Documentul instituie reguli clare privind regimul constructiilor pe teritoriul rezervatiei, urmarind dezvoltarea durabila a zonei si protejarea traditiilor si a patrimoniului local.

Delta Dunarii, lasata balta

“Puterea politica a administrat Deltei Dunarii un binecunoscut cocktail mortal: a pus taxe si a
repartizat resursele clientilor sai politici de comision. Nimic din ce s-a promis la inceputul de
mandat sau in fata institutiilor europene nu s-a obiectualizat in Delta Dunarii”, se mai arata in comunicat. 

Potrivit asociatiei, Lunca Dunarii nu a beneficiat de lucrari de reconstructie ecologica, iar zona nu dispune de un sistem integrat de management al gunoiului, ceea ce face ca gunoaiele se fie arse sau aruncate direct in apa. 

Mai mult, nu exista un Regulamentul Cadru de Urbanism pentru Rezervatia Delta Dunarii. ”Pestele se braconeaza in proportie de 70% si nici un braconier nu este condamnat; turismul nu este sustenabil; nu exista harta cadastrala a Deltei Dunarii; Noua Lege a Rezervatiei nu este avizata de doi ani; Grupul de lucru pe fonduri europene practic nu functioneaza, vanatoarea nu este interzisa (se practica in aproape doua treimi din suprafata Deltei Dunarii), conducerea Rezervatiei nu este independenta (guvernatorul este subordonat politic presedintelui CJ Tulcea si avizeaza la ordin concesionari catre clienti ai CJ) si lista ar putea continua”, sustin membrii asociatiei. 

Nicio primarie nu s-a conformat legii

Potrivit prevederilor Regulamentului, administratiile locale erau obligate sa modifice planurile de urbanism, conform noilor prevederi, pana in luna iunie 2010. Pana in momentul de fata, nicio localitate de pe teritoriul Rezervatiei nu s-a conformat in acest sens.

Responsabilitatea pentru aceasta situatie revine atat consiliilor locale, cat si Consiliului Judetean (CJ), care are datoria de a controla aplicarea documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, precum si armonizarea proiectelor de dezvoltare cu prevederile legislative.

Argumentul invocat de consiliile locale din Delta si de CJ Tulcea pentru netranspunerea Regulamentului este lipsa fondurilor necesare actualizarii planurilor de urbanism.  

Reprezentantii SDD afirma ca responsabilitatea financiara pentru transpunerea regulamentului revine, potrivit legii, deopotriva, autoritatilor publice centrale, dar si judetene si locale. In acest context, se constata lipsa de initiativa si de vointa politica a autoritatilor din Delta Dunarii pentru gasirea de solutii financiare, in conformitate cu prevederile legii. ”Transferarea responsabilitatii exclusiv catre Ministerul Dezvoltarii este ilegitima”, se mai arata in comunicatul SDD. 

Asociatia a anuntat ca va trimite o scrisoare oficiala pentru semnalarea situatiei catre
Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO.

 

spot_img

Ultimele știri