Sapte reactoare nucleare din Germania vor fi inchise definitiv

Sapte dintre cele mai vechi reactoare nucleare din Germania vor fi inchise definitiv luna viitoare, au decis ministrii federali si regionali ai Mediului din cele 16 landuri ale tarii, dupa o intalnire in Wernigerode. Din totalul de 17 reactoare ale Germaniei, cele sapte reactoare, construite inainte de 1980, au fost deja oprite pentru revizii in urma cu trei luni, dupa dezastrul de la Fukushima, Japonia.

“Pe baza rapoartelor comisiilor de siguranta si de etica cerem ca guvernului federal sa creeze un cadrul legal astfel incat incat centralele nucleare din moratoriu sa ramana inchise permanent si legal”, au spus ministrii in cadrul unei declaratii comune, potrivit Reuters.

Totusi, o agentie guvernamentala a avertizat ca, fara cele sapte reactoare, Germania va avea probleme cu energia in unele parti ale retelei nationale.

“Inchiderea aduce retelele la limita capacitatii lor”, a precizat Agentia Retelei Federale, citata de Financebusinessnews.net.

Reactoarele reprezinta 40% din capacitatea nucleara a Germaniei si mai putin de un sfert din puterea energetica a tarii.

Decizia finala ii apartine acum cancelarului Angela Merkel si cabinetului sau, care va discuta problema pe 6 iunie.

Merkel este supusa unor puternici presiuni politice pentru a grabi independenta Germaniei de energia nucleara, dupa dezastrul nuclear din Japonia.
Partidul Verde cere inchiderea tuturor centralelor nucleare ale Germaniei pana in 2020, sau mai devreme. Insa Agentia Retelei Federale a precizat vineri intr-un raport ca, de la inchiderea centralelor nucleare, Germania s-a transformat din exportator in importator de energie.

Atunci cand vremea este ideala Germania poate obtine la fel de multa energie din vant si soare, a precizat agentia. Insa energia din surse regenerabile fluctueaza semnificativ, astfel incat Germania este nevoita sa o cumpere din alte tari, creand astfel probleme si vecinilor sai care importau.

Totusi, agentia germana a recunoscut ca nu au fost caderi serioase de tensiune de cand au fost inchise cele sapte reactoare.

Foto: foxnews.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri