Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Schimbarile climatice afecteaza dezvoltarea copacilor din Romania

Cercetatorii americani au descoperit, in urma unui studiu, faptul ca dezvoltarea copacilor si fecunditatea lor (abilitatea de a produce seminte sanatoase) sunt mult mai sensibile la schimbarile climatice decat se credea.

Dar acelasi lucru se aplica si in tara noastra, dupa cum a explicat, pentru Green-report.ro, Dorel Hoza, decanul Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

„Schimbarile climatice afecteaza in general tot ce e viu, de la oameni pana la plante”, a precizat profesorul Dorel Hoza. „Depinde foarte mult de amplitudinea termica, pentru ca, in primavara aceasta, spre exemplu, ziua au fost 15 grade, iar noaptea 7 – 8 grade. Amplitudinea termica afecteaza copacii pentru ca nu au timp sa se adapteze la schimbarile de temperaturi”.

Copacii si plantele din mediul urban au, de asemenea, de suferit „din cauza poluarii si a constructiilor pe de o parte, iar pe de alta parte, din cauza caldurii, in special vara. Cand e cald iarna e si mai rau pentru plante, deoarece se decalesc si apoi mor la aparitia inghetului”, a explicat Dorel Hoza.

Cercetatorii de la Fundatia de Stiinta Nationala (National Science Foundation) din SUA, au demonstrat, in urma unui studiu care a durat 18 ani si a fost efectuat pe 27.000 de copaci, ca acestia sunt mult mai sensibili la schimbarile climatice.

Rezultatele studiului indica faptul ca incalzirea timpurie care are loc acum primavara este unul dintre factorii care afecteaza reproducerea copacilor si dezvoltarea lor. Si seceta din timpul verii este un factor important de risc in acest sens.

Potrivit oamenilor de stiinta, pinul, ulmul, fagul si magnolia sunt speciile de copaci cele mai vulnerabile la schimbarile climatice. „Noi am facut un asa zis studiu epidemiologic pe copaci pentru a intelege mai bine cum si de ce unele specii sunt sensibile la variatiile climatice”, a declarat, pentru Sciencedaily.com, James Clark, de la Universitatea Duke, cel care a condus studiul.

Pe parcursul studiului, Clark si colegii sai au masurat si inregistrat cresterea, mortalitatea si fecunditatea fiecaruia dintre cei 27.000 de copaci, cel putin o data la trei ani.
 

Foto: ecofriendlymag.com

Cititi si:
Dezvoltarea copacilor, afectata de schimbarile climatice.
 

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri