Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ULTIMA ORA: Caii de la Letea: 2 morti in camionul groazei, 3 grav raniti si mai mult de jumatate plini de rani si sange

Dupa ore in sir de mers, camionul care transporta caii de la Letea a fost oprit noaptea trecuta, in jurul orei 23.30, in localitatea Ianca, judetul Braila, de un echipaj al politiei.

“Caii erau epuizati, se calcau in picioare, statusera mai bine de 8 ore numai pe bacul Tulcea-Braila. Doua iepe au murit in camion, iar alti trei cai se afla in stare grava. Medicii veterinari incearca sa-i salveze, dar sansele sunt minime. Mai mult de jumatate din animale sunt pline de rani si sange”, a declarat pentru “Green Report” Kuki Barbuceanu, manager de proiect, Vier Pfoten.

Incarcati cu parul, caii salbatici au trait clipe de cosmar

Caii sunt acum descarcati din camion, imaginile sunt de cosmar si vor fi cazati intr-o ferma particulara din localitatea Urleasca, judetul Braila. Unii dintre ei sunt bolnavi de anemie infectioasa si au stat timp de mai bine de 10 ore neadapati si nehraniti.

“Caii au fost incarcati cu parul, sunt plini de rani si de sange, un manz are burta sparta, iar alti 4 manji sunt grav raniti. In camion au fost incarcati 54 de cai, spatiul a fost foarte mic, s-au calcat in picioare, iar in acte au fost inregistrati 49. Caii nu merg la abator, deocamdata, din fericire am gasit o ferma a unui particular, la Urleasca, unde ii putem caza”, a mai spus Kuki Barbuceanu.

Cei 52 de cai inca in viata, ingrijiti intr-o ferma particulara

“Caii au fracturi deschise, rani, sunt deshidratati si slabiti, unul are piciorul rupt, 2 sau 3 dintre ei s-ar putea sa nu mai reziste si sa moara. Starea tuturor cailor lor este critica si, de foame, mananca acum tot ce gasesc. Le tratam ranile si le vom face din nou analize. Pana atunci vor sta in ferma, caii bolnavi vor fi eutanasiati, iar cei sanatosi vor fi microcipati si se vor intoarce la Letea. Rezultatele analizelor le vom primi in 5 zile de la Institutul de diagnostic si sanatate animala, IDSA, unde au fost trimise deja analizele”, a spus medicul veterinar Florin Mlagiu.

Dosar penal, pentru sofer

La operatiune de salvare a cailor au participat peste 100 de voluntari, care s-au strans din mai multe orase, printre care Bucuresti si Brasov, iar acum 4 voluntari pazesc locul unde se afla caii.

Politistii au intocmit un dosar de cercetare penala pe numele soferului, pentru incalcarea Legii 205 din 2004, privind protectia animalelor, pentru rele tratamente si cruzime impotriva animalelor. Unii dintre cai sunt bolnavi de anemie infectioasa si au stat timp de mai bine de 10 ore neadapati si nehraniti.

Plangeri la Politie din partea organizatiilor de protectie a animalelor

“Am trimis plangeri penale autoritatilor din toate judetele prin care a trecut camionul cu cai. Initial nu am stiut unde vor fi duse animalele si de aceea in functie de traseul pe care l-au parcurs, in urma transportului aflandu-se o masina a Vier Pfoten si voluntarii care s-au mobilizat aseara. Am luat insa legatura cu echipajele de politie din judete ca sa le explicam ca se incalca legea”, a spus Carmen Arsene, vicepresedinta Federatiei Nationale de Protectie a Animalelor.

Foto: Asociatia A Doua Sansa

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri