Update: Microhidrocentralele din Arges produc scandal international

In termen de 2 saptamani, „radiografia” situatiei din judetul Arges va ajunge pe masa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, a precizat acesta.

Intrebat de Green Report daca este posibila si oprirea definitiva a lucrarilor la microhidrocentralele din zona Capra, Buda si Otic, Borbely a raspuns: „Nu stiu, depinde de rezultatul studiului”.

Pana la finalizarea acestui studiu, lucrarile la microhidrocentralele din Arges au fost suspendate printr-un acord amiabil, incheiat in data de 2 noiembrie, intre autoritatile de mediu de la Bucuresti si reprezentantii investitorului din Arges.

Investitorul continua sa sustina ca are toate actele in regula si ca, dupa finalizarea raportului catre ministrul Mediului, isi va putea continua activitatea.

Autoritatile de la Bucuresti au anuntat suspendarea pe trei saptamani a lucrarilor in zona protejata a Muntilor Fagaras, sperand ca in acest interval de timp scandalul microhidrocentralelor se va atenua. Cu toate acestea, controversa iscata in judetul Arges se amplifica si capata dimensiuni internationale.

Chiar in ziua in care, la Bucuresti, ministrul Mediului anunta blocarea lucrarilor, in judetul Arges ziaristii straini gaseau muncitorii lucrand “in albia minora a raului Buda”, a declarat pentru Green Report profesorul Ovidiu Mihut, liderul neoficial al protestatarilor.

„Pana acum au venit de la France Presse, de la Reuters, de la Frankfurter Allgemeine. S-au interesat de aceasta problema si un reprezentant al Uniunii Europene. Sa vedem daca, in urma unor asemenea lucrari, UE va mai acorda Romaniei fonduri pentru energie verde”, spune Ovidiu Mihut.

Cel putin in ultimele trei zile, pe santierele de pe raurile Capra si Buda nu s-a mai lucrat, sustin localnicii. Motivul intreruperii lucrarilor poate fi, pe de o parte, intelegerea amiabila intervenita intre autoritatile de mediu si investitor din Arges, referitoare la suspendarea lucrarilor pe termen de trei saptamani.

Acordul cu Ministerul Mediului – "situatie de forta majora"

Acordul a intervenit la data de 2 noiembrie a.c., in cadrul unei reuniuni desfasurate la Bucuresti, cu participarea ministrului Mediului, Laszlo Borbely si a reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului, Garzii Nationale de Mediu, precum si ai beneficiarului lucrarilor – firmei Imob Expert Consulting.

Surse din cadrul firmei ne-au explicat ca muncitorii – peste 100 de oameni – au fost trimisi in concediu fara plata pe motiv de situatie de forta majora, iar la santier nu au mai ramas decat paznicii.

Pe de alta parte insa, un alt motiv al intreruperii lucrarilor poate fi scaderea temperaturii in zona lacului Vidraru, care ingreuneaza activitatea in constructii. Din acest motiv, nu se stie cand vor fi reluate lucrarile, sau in ce zona. Pentru ca, in afara de Imob Expert Consulting, care a acceptat suspendarea, o alta firma ar fi primit aprobari pentru a construi alte doua MHC, tot pe raul Capra, sustine Ovidiu Mihut.

Cel putin pentru lucrarile derulate de Imob Expert Consulting, sistarea temporara a activitatii se bazeaza insa doar pe angajamentul constructorilor si nicidecum pe vreun document scris. "Exista vreo lege care sa impuna oprirea lucrarilor? Daca nu e o lege, e vorba doar de o intelegere intre parti. Doua parti s-au inteles amiabil. Eu am 12 comisari pe judet, nu pot sa tin un comisar langa fiecare buldozerist", a explicat pentru Green Report comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.

MHC ar putea sparge monopolul energiei electrice

Potrivit specialistilor in energetica, daca toate proiectele aflate deja in diferite stadii de constructie ar fi duse la bun sfarsit, microhidrocentralele din Romania ar produce, anual, circa 300 de megawati – "mai mult decat a pus in functiune Hidroelectrica intr-un an de zile". Dar pana la acel moment, microhidrocentralele din Romania alimenteaza un scandal international.

Mihai Diac

Foto: Garda Nationala de Mediu

Citeste si:

Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)

Microhidrocentralele devin problema majora pentru autoritatile de mediu din Romania

Exclusiv Green-report.ro: Directorul Apele Romane Arges, suspendat din functie in urma scandalului microhidrocentralelor

Proiectele de microhidrocentrale vor fi blocate timp de trei luni

spot_img

Ultimele știri