Viitoarele misiuni spatiale NASA, propulsate cu ajutorul energiei solare

Misiunile spatiale din viitor ale NASA vor folosi energia solara pentru propulsie. Agentia spatiala americana ia serios in calcul aceasta posibilitate pe care o considera „vitala si necesara”. Astfel, NASA a anuntat ca se afla in cautarea unor propuneri si studii ale unor sisteme de propulsie solara, pentru a testa si valida tehnologia in vederea utilizarii ei in viitoarele misiuni de explorare spatiala.

„Concursul” NASA, denumit „Solar Electric Propulsion Demonstration Mission Concept Studies” este deschis tuturor organizatiilor non profit si nonguvernamentale, academiilor si industriei din domeniu. Agentia spatiala americana a precizat ca va acorda premii de pana la 2 milioane de dolari pentru aceste proiecte privind propulsia solara, termenul limita pentru depunerea lor fiind 18 iulie.

O serie de studii au aratat avantajele utilizarii propulsiei electrice solare la transportarea eficienta a incarcaturilor grele din orbita joasa a Pamantului pana spre orbite mai indepartate, se arata pe site-ul oficial NASA. Conceptul permite transportarea incarcaturilor grele spre orbita joasa a planetei cu ajutorul rachetelor chimice conventionale.

Prin utilizarea propulsiei solare din acest punct, incarcaturile pot fi transportate apoi catre orbite energetice mai indepartate, inclusiv primul punct Lagrange, un posibil loc de asamblare din spatiu, care se afla intre Pamant si Luna. Aceasta abordare ar putea ajuta in cazul misiunilor catre asteroizii din apropierea Terrei si la explorarea altor destinatii mai indepartate din spatiu.

Foto: cosmiclog.msnbc.msn.com

Florin Tulbure

Citeste si:

O data la 100 de milioane de ani: Stea inghitita de o gaura neagra uriasa (FOTO)

Cea mai lunga eclipsa totala de Luna din ultimul deceniu, vizibila in aceasta seara si din Romania (VIDEO)

30 de ani de la primul zbor in spatiu al unui roman. Expozitie aniversara "Dumitru Prunariu – Omul" (FOTO)

Meteorit in forma de inima, descoperit de un american in curtea casei (VIDEO)

NASA a descoperit o galaxie invecinata cu doua gauri negre masive in centru, ambele active

spot_img

Ultimele știri