Zid antitsunami, construit in jurul unei centrale nucleare japoneze

Operatorul centralei nucleare din Hamaoka (foto), in zona central-sudica a Japoniei, a anuntat vineri ca va construi un zid antitsunami cu inaltimea de 18 metri, la patru luni dupa accidentul de la Fukushima, provocat de un val seismic uriaș, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Compania Shubu Electric Power a fost nevoita sa opreasca cele doua reactoare aflate in functiune ale acestei centrale, la jumatatea lui mai, in urma interventiei premierului Naoto Kan, care a cerut lucrari de securizare a perimetrului.

"Scopul acestei (masuri de) protectie impotriva tsunami este sa amelioreze securitatea centralei Hamaoka și sa raspunda ingrijorarii crescute cu privire la productia de energie nucleara", a explicat compania de electricitate, intr-un comunicat.

Aceasta prevede sa cheltuiasca peste 100 de miliarde de yeni (885 de milioane de euro) pentru construirea acestui zid, lung de 1,6 kilometri, dar și pentru alte masuri de protectie, impotriva inundatiei, și pentru sisteme de interventie destinate racirii combustibilului, in caz de accident.

Centrala se afla in apropierea Oceanului Pacific, la aproximativ 100 de kilometri de zona industriala Nagoya și 200 de kilometri de Tokyo. Potrivit seismologilor, exista un risc, in proportie de 87 la suta, ca in aceasta zona, in urmatorii 30 de ani, sa aiba loc un cutremur cu magnitudinea 8.

La cateva saptamani dupa accidentul de la centrala nucleara Fukushima Daiichi (nord-est), provocat de un val inalt de 15 metri, Kan a invocat acest risc seismic, pentru a ordona suspendarea reactoarelor de la Hamaoka.

Foto: world-nuclear-news.org

Citeste:

Cutremur cu magnitudinea de 6,5 s-a produs in nord-estul Japonie

Centrala nucleara Hamaoka din Japonia, inchisa temporar

Cel putin doua centrale nucleare, pe generatoare de urgenta in urma replicii seismice din Japonia

spot_img

Ultimele știri