Stocurile de ton din Oceanul Indian ar putea fi epuizate în 5 ani

in Biodiversitate 14 April 2016 563 Views

38 de ├«ntreprinderi-cheie, de la companiile produc─âtoare de ton, la retaileri, se alatur─â WWF solicit├ónd o mai bun─â reglementare a pescuitului de ton ├«n Oceanul Indian, ├«naintea celei de a 20-a reuniuni a Comisiei pentru Tonul din Oceanul Indian (IOTC – Indian Ocean Tuna Commission) ce va avea loc ├«n mai.

ton

Europa import─â mai mult pe╚Öte ╚Öi fructe de mare dec├ót orice alt─â regiune sau ╚Ťar─â la nivel global, consum├ónd 24% din produc╚Ťia mondial─â (EUMOFA, 2014). Uniunea European─â este principala pia╚Ť─â unic─â de export pentru produsele din ton din Oceanul Indian – 1.2 milioane de tone. ├Än 2012, captura de ton la nivel mondial a atins un record de peste 7 milioane de tone (FAO, 2014). Tonul dungat (Katsuwonus pelamis) a constituit cea mai mare cot─â din pia╚Ťa de ton la nivel mondial, reprezent├ónd 58% din captura de ton din 2011, urmat de tonul cu ├«not─âtoare galbene (Thunnus albacares) reprezent├ónd aproximativ 27 %.

├Äntr-o scrisoare comun─â, WWF ╚Öi companiile-cheie na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale, cer Comisiei s─â reduc─â capturile de ton cu ├«not─âtoare ┬ágalbene cu 20% ╚Öi s─â introduc─â norme de control privind exploatarea pentru a asigura durabilitatea tuturor stocurilor de ton din Oceanul Indian, inclusiv a tonului dungat.

În conformitate cu cea mai recentă evaluare a stocurilor realizată de IOTC, pescuitul excesiv de ton cu înotătoare galbene s-a răspândit în Oceanul Indian începând cu 2013. Comisia, care este responsabilă pentru conservarea și gestionarea tonului și a altor resurse marine din Oceanul Indian, a declarat că în cazul în care nu se iau măsuri imediate pentru a pune capăt pescuitului excesiv și pentru a reface stocurile, există un risc ridicat de epuizare a stoculrilor în doar cinci ani.

├Än ciuda avertismentelor repetate din partea Comitetului ╚Ötiin╚Ťific al IOTC, care ofer─â consultan╚Ť─â celor ce activeaz─â ├«n sectorul pescuitului, capturile de ton cu ├«not─âtoare galbene continu─â s─â creasc─â, cu mult peste limitele recomandate. ├Än plus, dup─â 20 de ani de negocieri, Comisia nu a adoptat ├«nc─â m─âsuri eficiente pentru a controla exploatarea stocurilor de ton.

Consumatorii din România pot alege produse din pește și fructe de mare sustenabile

WWF Rom├ónia a analizat prin studiul Retailer Scorecard 2015┬áperforman╚Ťa de mediu a principalilor retaileri din ╚Ťar─â privind mai multe sectoare-cheie, unul dintre acestea fiind cel de pe╚Öte ╚Öi fructe de mare. Concluzia ├«mbucur─âtoare a fost c─â majoritatea retailerilor din Rom├ónia au la raft produse din pe╚Öte ╚Öi fructe de mare certificate MSC (Marine Stewardship Council), iar jum─âtate dintre ace╚Ötia ofer─â ╚Öi produse marc─â proprie din pe╚Öte certificat MSC.

Certificarea MSC reprezint─â un standard de mediu recunoscut pe plan interna╚Ťional, referitor la pescuitul durabil ╚Öi administrat corespunz─âtor. Acesta se bazeaz─â pe men╚Ťinerea unor cantit─â╚Ťi suficiente de pe╚Öte, un mediu marin prosper ╚Öi un management eficient, care nu implic─â exploatarea excesiv─â ╚Öi respect─â standardele sociale pentru oamenii implica╚Ťi. Astfel, ├«n ceea ce prive╚Öte produsele importate, consumatorii din Rom├ónia pot alege produse din pe╚Öte ╚Öi fructe de mare sustenabile.

Comentarii

comentarii