Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Stocurile de ton din Oceanul Indian ar putea fi epuizate în 5 ani

38 de întreprinderi-cheie, de la companiile producătoare de ton, la retaileri, se alatură WWF solicitând o mai bună reglementare a pescuitului de ton în Oceanul Indian, înaintea celei de a 20-a reuniuni a Comisiei pentru Tonul din Oceanul Indian (IOTC – Indian Ocean Tuna Commission) ce va avea loc în mai.

ton

Europa importă mai mult pește și fructe de mare decât orice altă regiune sau țară la nivel global, consumând 24% din producția mondială (EUMOFA, 2014). Uniunea Europeană este principala piață unică de export pentru produsele din ton din Oceanul Indian – 1.2 milioane de tone. În 2012, captura de ton la nivel mondial a atins un record de peste 7 milioane de tone (FAO, 2014). Tonul dungat (Katsuwonus pelamis) a constituit cea mai mare cotă din piața de ton la nivel mondial, reprezentând 58% din captura de ton din 2011, urmat de tonul cu înotătoare galbene (Thunnus albacares) reprezentând aproximativ 27 %.

Într-o scrisoare comună, WWF și companiile-cheie naționale și internaționale, cer Comisiei să reducă capturile de ton cu înotătoare  galbene cu 20% și să introducă norme de control privind exploatarea pentru a asigura durabilitatea tuturor stocurilor de ton din Oceanul Indian, inclusiv a tonului dungat.

În conformitate cu cea mai recentă evaluare a stocurilor realizată de IOTC, pescuitul excesiv de ton cu înotătoare galbene s-a răspândit în Oceanul Indian începând cu 2013. Comisia, care este responsabilă pentru conservarea și gestionarea tonului și a altor resurse marine din Oceanul Indian, a declarat că în cazul în care nu se iau măsuri imediate pentru a pune capăt pescuitului excesiv și pentru a reface stocurile, există un risc ridicat de epuizare a stoculrilor în doar cinci ani.

În ciuda avertismentelor repetate din partea Comitetului științific al IOTC, care oferă consultanță celor ce activează în sectorul pescuitului, capturile de ton cu înotătoare galbene continuă să crească, cu mult peste limitele recomandate. În plus, după 20 de ani de negocieri, Comisia nu a adoptat încă măsuri eficiente pentru a controla exploatarea stocurilor de ton.

Consumatorii din România pot alege produse din pește și fructe de mare sustenabile

WWF România a analizat prin studiul Retailer Scorecard 2015 performanța de mediu a principalilor retaileri din țară privind mai multe sectoare-cheie, unul dintre acestea fiind cel de pește și fructe de mare. Concluzia îmbucurătoare a fost că majoritatea retailerilor din România au la raft produse din pește și fructe de mare certificate MSC (Marine Stewardship Council), iar jumătate dintre aceștia oferă și produse marcă proprie din pește certificat MSC.

Certificarea MSC reprezintă un standard de mediu recunoscut pe plan internațional, referitor la pescuitul durabil și administrat corespunzător. Acesta se bazează pe menținerea unor cantități suficiente de pește, un mediu marin prosper și un management eficient, care nu implică exploatarea excesivă și respectă standardele sociale pentru oamenii implicați. Astfel, în ceea ce privește produsele importate, consumatorii din România pot alege produse din pește și fructe de mare sustenabile.

spot_img

Ultimele știri