Stratul de ozon nu se reface deasupra regiunilor populate

in Poluare 7 February 2018 387 Views

Stratul de ozon se sub╚Ťiaz─â deasupra multor regiuni populate din motive ├«nc─â necunoscute, avertizeaz─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«ntr-un nou studiu.

strat-ozon-subtiere

┬ę NASA Goddard / YouTube

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au descoperit c─â stratul de ozon se sub╚Ťiaz─â ├«n regiunile mai joase ale stratosferei ├«n zonele non-polare, fapt ├«ngrijor─âtor ├«n special pentru popula╚Ťiile care tr─âiesc aproape de ecuator, unde soarele este mai puternic.

Cauze posibile ale sub╚Ťierii stratului de ozon

Cercetătorii au combinat măsurători ale stratului de ozon din 11 seturi de date diferite pentru a produce un raport al ultimilor 30 de ani pentru regiunile cuprinse între paralelele 60. Rezultatele studiului arată că nivelurile de ozon sunt în scădere în regiunile joase ale stratosferei.

Cauzele acestei schimb─âri sunt ├«nc─â neclare, ├«ns─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â b─ânuiesc c─â ├«nc─âlzirea global─â are un impact asupra distribu╚Ťiei ozonului. Ozonul este produs ├«n stratul de atmosfer─â deasupra tropicelor, apoi este distribuit c─âtre poli de c─âtre curen╚Ťi de aer. Din cauza ├«nc─âlzirii globale, ace╚Öti curen╚Ťi sunt mai puternici ╚Öi ar putea ├«mpinge mai mult ozon c─âtre poli, ├«n detrimentul regiunilor aflate la latitudini mai joase.

Stratul de ozon ar putea fi afectat ╚Öi de anumite substan╚Ťele chimice industriale (VSLS ÔÇô ÔÇ×very short lived substancesÔÇŁ). ├Än teorie, acestea se descompun ├«nainte de a atinge stratosfera, ├«ns─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â atrag aten╚Ťia c─â acest lucru ar putea fi fals. Conform unui studiu publicat anul trecut, nivelurile de diclorometan, un VSLS folosit ├«n decapan╚Ťi ╚Öi aerosoli, s-au dublat ├«n ultimul deceniu din motive ╚Öi surse necunoscute.

Risc crescut de cancer pentru popula╚Ťiile de l├óng─â ecuator

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â avertizeaz─â c─â sub╚Ťierea stratului de ozon ar putea afecta miliarde de oameni care tr─âiesc la latitudini medii ╚Öi joase, unde soarele este mai puternic. Ozonul are rolul de a proteja p─âm├óntul ├«mpotriva razelor ultraviolete.

Joanna Haigh, profesor la Imperial College London ╚Öi membru al echipei de cercetare, a explicat c─â un strat mai sub╚Ťire de ozon cre╚Öte riscul de cancer de piele.

ÔÇ×Studiul cuprinde latitudini joase ╚Öi medii, unde soarele este mai intens, a╚Öa c─â nu este un semn bun pentru cancerul de piele. Este ├«ngrijor─âtor. De╚Öi protocolul de la Montreal a realizat ce ne doream ├«n regiunile superioare ale stratosferei, se ├«nt├ómpl─â alte lucruri pe care nu le ├«n╚Ťelegem.ÔÇŁ

Protocolul de la Montreal a interzis folosirea clorofluorocarburilor (CFC), substan╚Ťe toxice extrem de nocive pentru stratul de ozon. ├Än ultimele decenii, stratul de ozon s-a ref─âcut treptat ├«n zonele polare ╚Öi ├«n regiunile superioare ale stratosferei, ├«ns─â descoperirea recent─â ridic─â noi probleme la care oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â nu au ├«nc─â rezolvare.

Green Report Shop Produse ECO

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii