Studiu: 60% dintre speciile de cafea ale lumii sunt amenințate cu extincția

in Biodiversitate, Schimbări Climatice 20 January 2019 166 Views

60% dintre cele 124 de specii de cafea ale lumii se îndreaptă spre extincție din cauza schimbărilor climatice, conform unui nou studiu.

Descoperirea a stârnit îngrijorarea oamenilor de știință, care atrag atenția că speciile sălbatice de cafea sunt vitale pentru creșterea culturilor de cafea ale lumii.

„Dacă n-ar fi fost speciile sălbatice, nu am avea astăzi la fel de multă cafea pentru băut în lume. Pentru că dacă ne uităm la istoria cultivării cafelei, am utilizat specii sălbatice pentru a face cultura de cafea
sustenabilă.”, a declarat Aaron Davis, de la Kew Royal Botanic Gardens.

Conform studiului, măsurile de conservare sunt insuficiente pentru speciile sălbatice de cafea, inclusiv cele considerate vitale pentru producția globală pe termen lung a cafelei, relatează BBC.  

75 de specii de cafea sălbatice sunt considerate amenințate cu extincția, 35 dintre ele nu sunt amenințate, iar 14 dintre ele nu sunt cunoscute suficient.

Cercetătorii au descoperit că 28% dintre speciile de cafea sălbatică cresc în afara zonelor protejate și doar jumătate dintre ele sunt conservate în bănci de semințe.

Conform unui alt studiu recent, cafeaua sălbatică Arabica poate fi clasificată ca amenințată cu extincția conform criteriilor listei roșii IUCN, dacă sunt luate în considerare prognozele climatice.

Populația sa naturală va scădea cu aproximativ 50% sau chiar mai mult până în 2088 din cauza schimbărilor climatice.

Boabele de cafea utilizate pentru băutură provin de la doar două specii, Cofeea Arabica și Coffeea Robusta. Pe lângă ele, mai există 122 de specii de cafea sălbatică.

Multe dintre ele nu au un gust plăcut, însă conțin gene care pot fi utilizate pentru a ajuta plantele de cafea să supraviețuiască în viitor și să facă față mai bine amenințărilor cum ar fi schimbările climatice sau noi boli care atacă arborii de cafea.

Încă de la începuturile agriculturii, fermierii au încrucișat specii sălbatice de culturi cu cele domesticite, pentru a îmbunătăți randamentul și valoarea nutrițională a culturilor.  

La nivel global, una din cinci plante este amenințată cu extincția, însă în cazul cafelei, procentul este de 60%. În comparație, aproximativ jumătate dintre speciile sălbatice de ceai sunt amenințate cu extincția.

Majoritatea speciilor de cafea sălbatică cresc în păduri africane și pe insula Madagascar, precum și în alte zone tropicale, cum ar fi părți din India, Sri Lanka și Australia.

Arborii de cafea, ca multe alte plante tropicale, au semințe care nu supraviețuiesc procesului de uscare și îngheț utilizat în băncile convenționale de semințe, așadar 45% dintre speciile de cafea nu au fost conservate în afara mediului lor natural.

Comentarii

comentarii