Studiu: 8.8 milioane de tone de plastic în oceanele lumii

in EcoLIFESTYLE, Studii 13 February 2015 1,087 Views

În fiecare an, aproximativ 8.8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii, o cantitate mult mai mare decât estimările anterioare, conform unui nou studiu care a urmărit deșeurile din oceane din momentul în care au fost generate, raportează News Republic. 

6802568233_b7d191b725_z

Cifra e echivalentul a câte cinci pungi pline de resturi de plastic aruncate la fiecare 30 de centimetri de coastă din întreaga lume, spune Jenna Jambeck, autoarea principală a studiului și profesoară de inginerie a mediului la Universitatea din Georgia.

Studiul prevede c─â dac─â cei mai mari poluatori, ├«n principal ╚Ť─ârile asiatice ├«n curs de dezvoltare, nu ├«mbun─ât─â╚Ťesc managementul de╚Öeurilor, de╚Öeurile din plastic acumulate ├«n oceane vor atinge un total de 170 de milioane de tone ├«n jurul anului 2025. Prognoza se bazeaz─â pe tendin╚Ťele popula╚Ťiei ╚Öi problemele continue de gestionare a elimin─ârii de╚Öeurilor, de╚Öi s-ar putea s─â existe ╚Öi ni╚Öte semne timpurii de schimbare, crede Jambeck.

Mai mult de jum─âtate din de╚Öeurile de plastic care curg ├«n oceane provin din doar cinci ╚Ť─âri: China, Indonezia, Filipine, Vietnam ╚Öi Sri Lanka. Singura ╚Ťar─â vestic─â industrializat─â din lista de top 20 poluatori este SUA, pozi╚Ťionat─â chiar pe locul 20. Cercet─âtorii spun c─â Statele Unite ╚Öi Europa ├«╚Öi administreaz─â bine┬áde╚Öeurile colectate, a╚Öa c─â de╚Öeurile de plastic provenite din aceste ╚Ť─âri┬ánu sunt cele colectate, ci cele aruncate la ├«nt├ómplare.

China e responsabil─â de 2.4 milioane de tone din plasticul care sf├ór╚Öe╚Öte ├«n oceane, adic─â aproape 28 de procente din totalul mondial, ├«n timp ce Statele Unite contribuie cu doar 77.000 de tone, mai pu╚Ťin de un procent, conform studiului publicat joi ├«n revista Science. Cauza discrepan╚Ťei, ├«n mare parte, e faptul c─â ╚Ť─ârile dezvoltate au sisteme de ┬ácolectare a de╚Öeurilor de plastic.

Jenna Jambeck

Jenna Jambeck, profesoar─â de ingineria mediului la Universitatea din Georgia, ╚Ťine ├«n m├ón─â o pung─â de plastic cu gunoaie adunate ├«n toamna anului 2014 la o ac╚Ťiune de cur─â╚Ťare a plajei din Panama.

 

Trebuie s─â ne trezim ╚Öi s─â ne vedem de╚Öeurile. Cred c─â problema asta ne-a ├«nconjurat cumva f─âr─â s─â ne d─âm seamaÔÇŁ, a declarat Jambeck.

Cantitatea de material plastic care se estimeaz─â c─â ajunge ├«n ape e egal─â cu cantitatea de ton pescuit─â anual. Practic, e ca ╚Öi cum am scoate ton ╚Öi l-am ├«nlocui cu plastic, a declarat co-autoarea studiului, Kara Lavendar Law.┬áNancy Wallace, ╚Öefa programului de de╚Öeuri marine pentru National Oceanic and Atmospheric Administration, spune c─â de╚Öeurile de plastic ajunse ├«n ap─â sunt o problem─â mondial─â crucial─â, pentru c─â acestea sunt consumate de organismele┬ámarine ╚Öi, de asemenea, acumuleaz─â toxine oceanice. ├Än plus, aceast─â problem─â afecteaz─â ╚Öi turismul, av├ónd ├«n vedere c─â e nevoie de un cost de cur─â╚Ťare.

Spre deosebire de studiile anterioare, care analizau┬ádirect plasticul din oceane, Jambeck a folosit statisticile World Bank pentru fluxurile de╚Öeurilor din 192 de ╚Ť─âri, ca s─â urm─âreasc─â ╚Öi s─â estimeze poluarea cu plastice direct de la surs─â. Ea a examinat c├ót de multe de╚Öeuri sunt generate ╚Öi ce procent ajunge ├«n oceane. Jambeck a f─âcut estim─âri pentru anul 2010. Acestea au variat ├«ntre 5 ╚Öi 14 milioane de tone de plastic, cu o medie de 8.8 de milioane de tone.

Estim─ârile anterioare ar─âtau┬ámai pu╚Ťin de 1 milion de tone, dar acelea se bazau pe mostre. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Ötiu c─â multe de╚Öeuri pot zace pe fundul oceanului ╚Öi ├«n locuri ├«n care cercet─âtorii nu ajung. Anul trecut Andr├ęs C├│zar de la Universitatea din Cadiz, Spania a estimat de╚Öeurile la aproximativ 35.000 de tone, bazat pe mostre, dar el spune c─â noua lucrare a lui Jambeck adaug─â informa╚Ťii valoroase la puzzle-ul reziduurilor. De asemenea, echipa lui recunoa╚Öte c─â 99 de procente din plasticul care e de fapt ├«n oceane lipse╚Öte din cercetarea lor.

Mai citește și:

Mai mult plastic dec├ót vie╚Ťuitoare ├«n ÔÇ×gropile de gunoiÔÇŁ din oceane

Raport: PH-ul oceanelor a crescut cu 26% fa╚Ť─â de epoca preindustrial─â

Organismele din oceane, la un pas de extinc╚Ťie ├«n mas─â

 

Comentarii

comentarii