Studiu: 8 mari orașe ale lumii se scufundă și vor fi grav afectate de schimbările climatice

in Poluare 11 October 2018 134 Views

Londra, Jakarta, Shanghai, Bangkok ╚Öi alte ora╚Öe ale lumii care se scufund─â vor fi din ce ├«n ce mai vulnerabile la furtuni ╚Öi inunda╚Ťii ca urmare a schimb─ârilor climatice, conform unui raport realizat de organiza╚Ťia Christian Aid.

Raportul prezintă 8 studii de caz ale orașelor Londra, Jakarta, Bangkok, Laos, Manila, Dhaka, Shanghai, Londra și Houston, care se scufundă din diferite motive. De exemplu, Jakarta, capitala Indoneziei, se scufundă cu 25 de centimetri pe an, în mare parte din cauza exploatării excesive a apelor subterane, iar Houston se scufundă pe măsură ce rezervele de petrol de sub el sunt epuizate.

Londra se scufund─â din motive geologice, fiind ├«mpins─â ├«n jos pe m─âsur─â ce Sco╚Ťia se ridic─â, dup─â ce a fost ├«ngreunat─â de ghe╚Ťari ├«n timpul ultimei ere glaciare.

Studiu: orașele Europei vor fi afectate grav de efectele schimbărilor climatice

Bangkok, care se află la numai 1.5 metri deasupra nivelului mării, se scufundă cu aproximativ 2 centimetri pe an. Pe măsură ce rezervele de apă subterană sunt epuizate, numeroșii zgârie-nori din capitala Thailandei pun presiune pe pământul de sub ei, contribuind la scufundarea orașului.

Kat Kramer, autor al raportului, a explicat că aceste orașe vor fi din ce în ce mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.

ÔÇ×Aceste metropole globale pot p─ârea puternice ╚Öi stabile, dar este un miraj. Pe m─âsur─â ce nivelul m─ârii cre╚Öte, sunt din ce ├«n ce mai amenin╚Ťate ╚Öi inundate.ÔÇŁ

Zeci dintre ora╚Öele cele mai mari ale lumii sunt construite ├«n zone de coast─â sau l├óng─â r├óuri importante, f─âc├óndu-le vulnerabile la cre╚Öterea nivelului m─ârii ╚Öi la furtuni. Autorii raportului avertizeaz─â c─â schimb─ârile climatice ╚Öi proasta planificare urban─â agraveaz─â problemele ora╚Öelor, iar cre╚Öterea popula╚Ťiei urbane pune mai mul╚Ťi oameni ├«n pericol. ├Än Asia, 54% dintre locuitori tr─âiesc ├«n zone de coast─â.

Green Report Shop Transport ECO

Conform raportului, sunt necesare m─âsuri de reducere a riscului de inunda╚Ťii ╚Öi investi╚Ťii majore, ├«n special pentru ╚Ť─ârile mai s─ârace ╚Öi cele mai vulnerabile comunit─â╚Ťi.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii