Cele mai sedentare tari din lume. Unde se afl─â Romania?

in EcoLIFESTYLE 19 July 2017 310 Views

Cercet─âtori din cadrul Universit─â╚Ťii Stanford au realizat un studiu prin care arat─â care sunt tendin╚Ťele ├«n ceea ce prive╚Öte activitatea fizic─â, care caracterizeaz─â popula╚Ťiile din 111 ╚Ť─âri ale globului. A reie╚Öit un clasament al celor mai active popula╚Ťii din punct de vedere fizic. Romania se afl─â la mijlocul sub media clasamentului. ┬á

activit─â╚Ťi fizice

foto: wikimedia commons

 

Pentru a realizat studiul, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au folosit datele furnizate de aplica╚Ťia Azumio Argus, care monitorizeaz─â num─ârul de pa╚Öi pe care o persoan─â ├«i parcurge zilnic. ├Än total au fost monitorizate peste 700.000 de persoane care au folosit aceast─â aplica╚Ťie, timp de o perioad─â medie de 95 de zile. Identitatea persoanelor nu a fost dezv─âluit─â.

Num─ârul mediu de pa╚Öi ├«nregistra╚Ťi ├«ntr-o zi a fost de 4.961 per utilizator, adic─â aproape 4 kilometri. ├Än fruntea clasamentului se afl─â Hong Kong, unde o persoan─â care folose╚Öte aplica╚Ťia parcurge zilnic ├«n medie 6.880 de pa╚Öi, ├«n timp ce Indonezia se afl─â la coada clasamentului, cu 3.513 pa╚Öi ├«nregistra╚Ťi zilnic.

Harta indic─â varia╚Ťia activit─â╚Ťii fizice ├«n func╚Ťie de ╚Ťar─â. Culorile reci semnific─â mai mult─â mi╚Öcare fizic─â (Japonia), ├«n timp ce culorile calde indic─â activit─â╚Ťi fizice mai pu╚Ťine (Arabia Saudit─â c─âreia ├«i corespunde culoarea portocaliu sau Rom├ónia, marcat─â cu galben). Potrivit studiului, ├«n Rom├ónia o persoan─â parcurge zilnic ├«n medie 4.700 de pa╚Öi.

activitatea fizic─â

foto: print screen din studiul ÔÇ×Large-scale physical activity data reveal worldwide activity inequalityÔÇŁ

ÔÇ×Inegalitatea activit─â╚Ťii fiziceÔÇŁ, un indicator al obezit─â╚Ťii

Un concept nou propus de cercet─âtori este ÔÇ×inegalitatea activit─â╚Ťii fiziceÔÇŁ (activity inequality), care este asem─ân─âtor inegalit─â╚Ťii economice. Diferen╚Ťa este c─â ├«n loc s─â fie deosebiri ├«ntre s─âraci ╚Öi boga╚Ťi, este vorba despre deosebiri dintre persoane ├«n form─â ╚Öi cei care sunt sedentari. Ei sus╚Ťin c─â cu c├ót este mai mare aceast─â inegalitate, cu at├ót rata obezit─â╚Ťii este mai mare.

De exemplu, Rom├óniei ├«i corespunde o rat─â inegalit─â╚Ťii activit─â╚Ťii fizice de 0.28. Potrivit studiului, este cu 196% mai posibil ca indivizii din primele 5 ╚Ť─âri care ├«nregistreaz─â cele mai mari rate la acest punct s─â fie obezi dec├ót cei din primele cinci care ├«nregistreaz─â cele mai mici rate ale inegalit─â╚Ťii.

activitatea fizic─â

foto: print screen din studiul ÔÇ×Large-scale physical activity data reveal worldwide activity inequalityÔÇŁ

Studiul a fost publicat în revista Nature și poate fi consultat în întregime aici.

Citește și: Există bănuieli că Nutella ar putea cauza cancer. Ce ingredient afectează sănătatea și mediul

Studiu. Construc╚Ťia de piste de biciclete, investi╚Ťie ├«n sistemul de s─ân─âtate public─â

Comentarii

comentarii