Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

STUDIU: Alimentele sanatoase, din ce in ce mai scumpe

Britanicii au relansat discutia despre asa numita taxa pe fast food, similara celei propuse anul trecut in Romania, dupa ce un nou studiu arata ca este mai ieftin sa mananci nesanatos, scrie „The Ecologist”.

Opozantii taxei sustin insa ca preturile mai mari ale alimentelor care afecteaza organismul nu vor descuraja alimentatia nesanatoasa si ca ar trebui luati in calcul si factori precum publicitatea, educatia si echitatea sociala.

Taxa pe fast food, care ar urma sa fie aplicata alimentelor nesanatoase, cu valoare nutritionala scazuta, a fost adusa in discutie din nou dupa ce revista „Food Policy” a publicat un studiu care arata ca alimentele sanatoase sunt prea scumpe. De asemenea, studiul arata ca diferentele de pret dintre alimentele sanatoase si cele nesanatoase continua sa creasca.

Un studiu similar, realizat in 2008 de Greenwich University, arata ca preturile alimentelor sanatoase sunt mai mari decat a celor nesanatoase. Acestea din urma sunt mai ieftine si atunci cand se compara pretul pe unitatea de energie consumata.

Tot ce e perisabil costa

Dr. Pablo Monsivais, co-autor al studiului realizat de Universitatea din Washington, sustine ca preturile au crescut si din cauza costurilor de productie ale alimentelor sanatoase.

„Cele mai multe substante nutritive se afla in alimentele care tind sa aiba o proportie ridicata de apa, insemnand produse proaspete, legume, fructe, fructe de mare, lactate si carne slaba. Acestea necesita atentie mare in transport si depozitare”, a declarat Monsivais.

La pretul ridicat al alimentelor sanatoase contribuie si subventiile acordate de guvernul britanic pentru recoltele de grau, porumb, soia si orez, in defavoarea fructelor si legumelor.

Grupurile de lobby care au discutat introducerea unei taxe pe fast food in Marea Britanie si-au exprimat ingrijorarea, sustinand ca alimentatia sanatoasa devine inaccesibila publicului cu venituri scazute.

Taxele nu schimba comportamentul. Educatia, da

„Acest nou studiu nu este o surpriza. Trendul creste de zeci de ani si motivul este simplu – mancarea sanatoasa se strica. Cea mai buna solutie ar fi o retea de furnizori locali de alimente gustoase, sustenabile si sanatoase pentru comunitatile din care fac parte”, a explicat Jeanette Longfield, coordonator al grupului de lobby pentru alimentatie si agricultura Sustain.

Ea a adaugat ca guvernul ar trebui sa ia in considerare mai serios o eventuala taxa pe fast food, dar care sa tina cont si de sustenabilitatea procesului de productie, de protectia animalelor, comertul echitabil si standardele de mediu.

Cu toate acestea, retailerii sustin ca o astfel de taxa ar afecta persoanele sarace, fara sa combata ceilalti factori care influenteaza alimentatia nesanatoasa, cum ar fi publicitatea sau educatia.

„Nu schimbi comportamentul oamenilor prin introducerea de noi taxe. Cresterea preturilor nu va castiga simpatia oamenilor si va pune presiune pe bugetele gospodariilor”, este de parere Richard Dodd, reprezentantul British Retail Consortium.

Taxa romaneasca mai asteapta

In Romania, guvernantii anuntau introducerea unei taxe pe fast food din luna martie. Aceasta ar fi urmat sa se aplice pentru produsele de fast food, cele de patiserie, cofetarie, chipsuri si gustari similare si pentru bauturi racoritoare. Cu toate acestea, in proiectul de lege nu s-a definit cu exactitate ce inseamna fast food si ce nu.

Recent, ministrul Sanatatii, Cseke Attilla, a anuntat ca taxa pe fast food va fi amanata cu un an, in conditiile in care termenul stabilit pentru luna martie fusese deja depasit. El a motivat ca legea nu ar fi fost fezabila „in conditiile actuale”. Daca ar fi fost implementata, taxa ar fi fost prima de acest gen din lume.

Piata fast food romaneasca a fost intr-o continua crestere in ultimii ani si a continuat sa avanseze chiar si in plina criza, desi nu exista date oficiale cu privire la valoarea sa totala. Estimarile din industrie plaseaza valorea pietei restaurantelor la mai putin de un miliard de euro in 2009.

Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, 30% dintre romani sunt obezi, iar numarul copiilor supraponderali a crescut cu 18% in ultimii zece ani.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Ultimele știri