Studiu: Cat de „verde“ sau cat de nociv este iPhone-ul tau?

Geekaphone, un blog specializat cu informatii despre industria telefoanelor mobile, a publicat recent un studiu despre impactul iPhone asupra mediului.

Desi, Apple are propriile-i rapoarte despre sustenabilitatea in relatie cu utilizatorul pentru multe dintre produsele sale, inclusiv iPhone 4 si iPhone 3GS, este intotdeauna bine sa obtii si o a doua parere. Si, luand in considerare ca Apple a vandut peste 100 milioane de iPhone-uri, aceasta este foarte importanta.

Potrivit studiului Geekaphone, unul dintre cei 300.000 de muncitori care asambleaza iPhone-uri, in China, castiga sub 10 dolari pe zi. Si zeci de mii de oameni, angajati a peste 30 de companii de pe trei continente lucreaza pentru a face iPhone.

Fabrici iPhone pe mapamond

– Marea Britanie: chip bluetooth

– Germania: senzorul ecranului tactil

– SUA: design si software, chip WIFI, chip CMOS, chip memorie flash

– China: asamblare

– Japonia: ecran LCD

– Taiwan: camera video, baterie, conectori si cabluri, carcasa

– Coreea de Sud: procesor video

De la lansare si pana in prezent un iPhone este responsabil pentru emiterea in aer a 45 kg dioxid de carbon (57% productie, 34% folosirea de catre consumator, 8% transport, 1% altele), potrivit studiului. In acesta se mai arata ca toate iPhone-urile, vandute in 2010, incarcate o singura data ar echivala cu lasarea unui bec normal aprins pentru 357 de ani.

Mai putin de 10% dintre mobile sunt reciclate anual. Din 42.300.000 aruncate, doar 4.700.000 au fost reciclate. In 2010, au fost vandute 47 milioane de iPhone.

Date prezentate in studiu

– 130 milioane de baterii de mobile ajung in depozitele de deseuri in fiecare an (peste doua milioane pe saptamana)

– durata medie de viata a unei baterii de telefon mobil este de 18 luni. 77% dintre achizitionarile in relatie cu iPhone 4 au fost upgrade-uri.

– in fiecare an, bateriile de mobil reprezinta 65.000 de tone din totalul deseurilor toxice (echivalentul a trei vase petroliere de mici dimensiuni)

– ambalajul iPhone 4 este facut din carton fibrolemnos reciclat si materiale bio

– iPhone emite radiatii de 1.19 w/kg SAR (un nivel de aproape doua ori si jumatate mai scazut decat nivelul care produce schimbari de comportament la animale)

– primele modele de iPhone contineau PVC si brom, nocive pentru sanatate si mediu

– 49 de muncitori de la fabrica Lianjian Technology, din Taiwan, au fost otraviti in timp ce asamblau ecrane tactile pe aparate iPhone

– incarcatorul de iPhone depaseste standardele globale de eficienta a energiei

Privind imaginea de ansamblu, putem trage concluzia ca nu doar Apple, ci intreaga industrie a telefoanelor mobile trebuie sa faca progrese pentru realizarea unor produse mai prietenoase cu mediul inconjurator. Si mai important, cumparatorii trebuie sa isi educe obiceiurile in functie de aspectul „verde“.

Sursa foto: textually.org

Bogdan Tupilat

spot_img

Ultimele știri