Studiu: crema pentru plajă omoară coralii

În zonele cu recife de corali, ajung anual mii de tone de loțiune pentru plajă. Peste 3.500 de branduri de creme conțin o substanță care determină înălbirea recifelor. Şi, deși are rolul de a ne proteja de razele UV, substanța respectivă ar putea fi nocivă și pentru piele, conform cercetătorilor americani.

 10_21_corali

Chiar dacă nu mai este vară, trebuie să știți că dată viitoare când veți folosi loțiuni cu protecție solară veți contribui în mod direct la distrugerea recifelor de corali. Conform unui studiu realizat recent de un institut american, una dintre substanțele care ne protejează de razele UV este toxică pentru celebrele viețuitoare marine, cunoscute pentru formele și culorile lor uimitoare.

Substanța se numește oxibenzonă și se regăsește în peste 3.500 de branduri de creme la nivel global. Atunci când ajunge în apă, este fatală formațiunilor tinere de corali și dăunează grav celor adulte. Ea acționează asupra ADN-ului, distrugând sistemul endocrin și determinând albirea coralilor. În plus, îi determină formațiunile tinere să se închidă în propriul schelet și să moară.

Studiul a fost realizat de organizația non-profit Haereticus Environmental Laboratory și publicat în „Archives of Environmental Contamination and Toxicology”. Cercetătorii au identificat cele mai mari concentrații de oxibenzonă în apropierea coastelor populate de turiști, precum cele din Hawaii și Caraibe. În respectivele zone, nu există formațiuni tinere de corali, iar concentrația de oxibenzonă este de 12 ori mai mare decât în mod normal.

Anual, ajung în zonele în care există recife de corali între 6.000 și 14.000 de tone de loțiune de plajă. Nu este însă nevoie de concentrații prea mari pentru ca formațiunile să fie afectate. Raportul periculos este de 62 de părți într-un trilion, adică echivalentul unei picături de apă în 6,5 bazine olimpice.

Se pare  că oxibenzonă are efecte negative și asupra corpului uman. Unii cercetători avertizează că poate cauza schimbări hormonale și celulare.

 

Citește și:

ONU: Pescuitul excesiv al unei specii endemice din Marea Caraibilor duce la distrugerea recifelor de corali

Recifele de corali ar putea disparea in cateva decenii

Thailanda inchide zone populare de scufundari pentru a proteja recifele de corali

spot_img

Ultimele știri