Studiu: Criza climatică cauzează deja decese și va încetini creșterea copiilor

in Schimbări Climatice 8 August 2019 293 Views

Criza climatică cauzează deja decese și va duce la malnutriție, scăderea IQ-ului și încetinirea creșterii copiilor în umătoarele decenii, conform unui nou studiu.

Raportul realizat de cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne a analizat aproximativ 120 de studii pentru a crea o imagine de ansamblu a efectelor crizei climatice asupra sănătății în Australia și regiunea Pacificului.

Conform unui raport realizat în 2018 de Organizația Mondială a Sănătății, între 2030 și 2050 schimbările climatice vor duce la 250.000 de decese premature anual din cauza stresului termic, malnutriției, malariei și diareei. Însă Misha Coleman, autoare a noului studiu, a declarat pentru The Guardian că decesele premature au loc deja, în special din cauza stresului termic.

Ea a dat ca exemplu incendiile care au avut loc în Victoria în 2009. În acea perioadă, au avut loc 400 de decese premature din cauza căldurii excesive.

Conform raportului, impacturile secundare ale crizei climatice sunt mai „profunde și insidioase”.

„Evenimentele meteo extreme cauzează indundații, în special în așezările informale din Pacific, care duc la apariția bolilor cum ar fi diareea, ce pot fi foarte serioase și letale, în special în cazul copiilor.”, a declarat John Thwaites, director al Institutului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Universității Monash.

Raportul atrage atenția că habitatul țânțarilor se va extinde pe măsură ce temperaturile cresc, expunând mai mulți oameni la boli cum ar fi dengue, zika și chikungunya.

Schimbările climatice vor avea un efect negativ asupra dezvoltării copiilor. Conform unui studiu, femeile care erau însărcinate în timp ce au înfruntat inundațiile din Brisbane din 2011 au născut copii care aveau o capacitate cognitivă mai scăzută (echivalentă cu cel puțin 14 puncte pe o scară IQ), un vocabular mai restrâns și mai puține jocuri imaginative până la vârsta de 2 ani.

De asemenea, scăderea valorii nutritive a culturilor de bază din cauza creșterii concentrațiilor de CO2 din atmosferă ar putea duce la încetinirea creșterii copiilor, anemie și malnutriție, în următorii 10-20 de ani.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii