Studiu: deșeurile de plastic emit metan și ar putea contribui la schimbările climatice

in Poluare 6 August 2018 71 Views

Deșeurile de plastic aflate în mediul înconjurător emit metan și etilenă, gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice, conform unui nou studiu.

Cercet─âtorii de la Universitatea din Hawaii studiau cantitatea de metan produs─â de organismele biologice din apa de mare c├ónd au descoperit c─â cel mai mult metan provenea de la sticlele de plastic care ╚Ťineau mostrele, de dou─â ori mai mult dec├ót nivelul emis de apa m─ârii.

Echipa de cercet─âtori a testat policarbonat, acrilic, polipropilen─â, polietilen─â tereftalat─â, polistiren, polietilen─â de ├«nalt─â ╚Öi joas─â densitate, materiale plastice care sunt utilizate frecvent ├«n ambalaje pentru alimente, textile, construc╚Ťii ╚Öi alte produse din plastic.

Polietilena, folosită în fabricarea pungilor de plastic și unul dintre cele mai utilizate și aruncate plastice din lume, emite cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră.

După ce a fost expusă la soare pentru 212 zile, polietilena de joasă densitate a emis de 176 ori mai mult metan decât emitea la începutul experimentului.

cartepedia.ro

C├ónd plasticul este expus razelor solare, ├«ncepe s─â se descompun─â. Pe m─âsur─â ce se crap─â, mai mult plastic ajunge s─â fie expus soarelui, acceler├ónd produc╚Ťia de gaze cu efect de ser─â, care continu─â s─â ias─â din material chiar ╚Öi ├«n timpul nop╚Ťii.

Cu 40% mai multe deșeuri de plastic în Marea Mediterană, din cauza turiștilor

De╚Öi cantit─â╚Ťile emise de plastice sunt mici, cercet─âtorii sunt ├«ngrijora╚Ťi c─â amploarea produc╚Ťiei ╚Öi a polu─ârii cu plastic ├«nseamn─â c─â ar putea contribui la emisiile de gaze cu efect de ser─â care duc la schimb─ârile climatice.

ÔÇ×Lu├ónd ├«n considerare cantitatea de plastic care ajunge la mal pe coastele noastre ╚Öi cantitatea de plastic expus─â la condi╚Ťii ambientale, descoperirile noastre ofer─â dovezi ├«n plus c─â avem nevoie s─â oprim produc╚Ťia de plastic direct de la surs─â, ├«n special ├«n cazul plasticului de unic─â folosin╚Ť─â.ÔÇŁ, a declarat ├«ntr-un comunicat de pres─â Sarah-Jeanne Royer, autor principal al studiului.

Royer va ├«ncerca s─â estimeze cantitatea de plastic expus─â la razele solare la nivel global, pentru a g─âsi solu╚Ťii de a limita contribu╚Ťia la gazele cu efect de ser─â.

Comentarii

comentarii