Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: deșeurile de plastic emit metan și ar putea contribui la schimbările climatice

Deșeurile de plastic aflate în mediul înconjurător emit metan și etilenă, gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice, conform unui nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii studiau cantitatea de metan produsă de organismele biologice din apa de mare când au descoperit că cel mai mult metan provenea de la sticlele de plastic care țineau mostrele, de două ori mai mult decât nivelul emis de apa mării.

Echipa de cercetători a testat policarbonat, acrilic, polipropilenă, polietilenă tereftalată, polistiren, polietilenă de înaltă și joasă densitate, materiale plastice care sunt utilizate frecvent în ambalaje pentru alimente, textile, construcții și alte produse din plastic.

Polietilena, folosită în fabricarea pungilor de plastic și unul dintre cele mai utilizate și aruncate plastice din lume, emite cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră.

După ce a fost expusă la soare pentru 212 zile, polietilena de joasă densitate a emis de 176 ori mai mult metan decât emitea la începutul experimentului.

cartepedia.ro

Când plasticul este expus razelor solare, începe să se descompună. Pe măsură ce se crapă, mai mult plastic ajunge să fie expus soarelui, accelerând producția de gaze cu efect de seră, care continuă să iasă din material chiar și în timpul nopții.

Cu 40% mai multe deșeuri de plastic în Marea Mediterană, din cauza turiștilor

Deși cantitățile emise de plastice sunt mici, cercetătorii sunt îngrijorați că amploarea producției și a poluării cu plastic înseamnă că ar putea contribui la emisiile de gaze cu efect de seră care duc la schimbările climatice.

„Luând în considerare cantitatea de plastic care ajunge la mal pe coastele noastre și cantitatea de plastic expusă la condiții ambientale, descoperirile noastre oferă dovezi în plus că avem nevoie să oprim producția de plastic direct de la sursă, în special în cazul plasticului de unică folosință.”, a declarat într-un comunicat de presă Sarah-Jeanne Royer, autor principal al studiului.

Royer va încerca să estimeze cantitatea de plastic expusă la razele solare la nivel global, pentru a găsi soluții de a limita contribuția la gazele cu efect de seră.

spot_img

Ultimele știri