Studiu: grădinile urbane ajută la oprirea declinului insectelor polenizatoare

in Biodiversitate 21 January 2019 216 Views

Grădinile urbane și spațiile în care buruienile sunt lăsate să crească au o influență pozitivă majoră asupra albinelor și a altor insecte polenizatoare, conform unui nou studiu.

O echipă de peste 50 de cercetători a petrecut doi ani examinând insectele polenizatoare și plantele din patru orașe din Marea Britanie – Bristol, Edinburgh, Leeds și Reading.

Rezultatele le-au permis să găsească cele mai bune moduri de a oferi susținere insectelor polenizatoare în fața schimbărilor climatice și a altor provocări.

Conform cercetătorilor, cea mai utilă strategie este creșterea numărului de grădini comunitare. Este de ajutor și plantarea florilor pe care albinele le preferă, precum și tăierea mai rară a ierbii din parcurile publice, pentru a permite creșterea florilor.

Grădinile comunitare sunt locuri deosebit de bune pentru insectele polenizatoare deoarece oferă o combinație de flori de fructe și legume, precum și zone pline de plante native.

“Grădinile comunitare sunt extrem de importante la nivel de oraș, în ciuda dimensiunilor reduse. Ele sunt un loc bun pentru polenizatori și oferă o situație reciproc avantajoasă, deoarece sunt folositoare și pentru creșterea hranei și sănătatea oamenilor.“, a declarant pentru The Guardian Katherine Baldock, autor principal al studiului.

Experții recomandă ONU să planteze flori sălbatice pentru protecția recoltelor și sănătatea insectelor polenizatoare

Conform studiului, grădinile comunitare și cele individuale au deseori de 10 ori mai multe albine decât parcurile, cimitirele și rezervațiile naturale urbane. Baldock a explicat că rezervațiile naturale sunt importante pentru alte specii de animale dar de cele mai multe ori nu sunt la fel de potrivite pentru polenizatori, fiind dominate de copaci, nu de poieni.

Oamenii de știință au identificat speciile cele mai vizitate de albine și alți polenizatori. Printre florile native preferate ale insectelor se numără păpădiile, piciorul cocoșului, ciulini, margarete și brânca ursului.

“Oamenii tind să le privească ca pe niște buruieni, dar ele sunt foarte importante pentru polenizatori.”, a declarant Baldock.

Printre plantele alogene preferate de albine se numără lavanda, limba-mielului și gălbenelele.

Baldock a adăugat că grădinarii au un rol important în conservarea polenizatorilor.

Polenizatorii urbani au fost mai puțin studiați decât cei din zonele rurale, iar importanța orașelor pentru conservarea lor a fost descoperită doar recent.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii