Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu Greenpeace: Cărbunele, sprijinit mai mult decât regenerabilele

Greenpeace România a făcut public studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile”.  Studiul arată un sprijin de aproape 4 ori mai mare pentru cărbune față de regenerabile în perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subvențiilor pentru cărbune, începând din 1990, ajunge la 13.8 miliarde de lei.

Valorile pentru sprijinul cărbunelui, din studiul lansat astăzi, ne-au depăsit așteptările, însă realitatea este chiar mai gravă: există o serie întreagă de subvenții ascunse, al căror calcul nu a fost posibil din lipsa de date”, declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Studiul „Costurile subvențiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile” a fost realizat de firma de cercetare Candole Partners pentru Greenpeace România. Lansarea studiului a fost urmată de o dezbatere marca Expert Forum, cu participarea reprezentanților din diverse ramuri ale sectorului energetic.

Cu aceleași resurse cu care statul subvenționează acum sectorul energetic asociat cărbunelui, guvernul ar putea sprijini investițiile în eficiența energetică și în modernizarea infrastructurii energetice astfel încât să fie posibilă preluarea integrală a energiei regenerabile. Prețul plătit de societate ar putea fi astfel chiar mai mic, dacă luăm în calcul costurile de sănătate și de mediu pe care le cauzează arderea cărbunelui și care nu se regăsesc în costurile energiei”, adaugă Ionuț Cepraga.

Bazată pe date oficiale, analiza estimează că sprijinul public pentru cărbune se ridică la nivelul a 2,3% din PIB-ul pe un an al țării, fără a include în calcul externalitățile – acele costuri indirecte asupra sănătății și mediului.

Studiul compară sprijinul acordat cărbunelui cu cel pentru regenerabile și proiectează trei scenarii energetice cu orizont 2020. Cel mai economic scenariu energetic, în urma comparației, se dovedește a fi cel cu dependență redusă de cărbune și nuclear, cu pondere ridicată a energiilor regenerabile.

 

spot_img

Ultimele știri