Studiu: inegalitatea economică, agravată de schimbările climatice

Inegalitatea economică la nivel global a fost agravată de schimbările climatice începând cu anii ’60, conform unui nou studiu care arată că țările în care temperaturile sunt mai scăzute au înregistrat o creștere economică mai mare decât țările mai calde, a căror dezvoltare a fost încetinită de încălzirea globală.

Conform studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din SUA, diferența între țările cu cel mai mare produs intern brut pe persoană și cele cu cel mai scăzut este cu 25% mai mare decât ar fi fără schimbările climatice.

Noah Diffenbaugh, autor al studiului și cercetător climatic la Stanford, a declarat pentru ThinkProgress că încălzirea globală a sporit inegalitatea economică prin impactul pe care îl are asupra țărilor sărace și că în cele mai multe cazuri, țările care au cel mai mult de suferit au contribuit cel mai puțin la emisiile de gaze cu efect de seră.   

Cercetătorii au analizat date despre impactul temperaturilor anuale asupra PIB-ului din 165 de țări, în cazul a peste 20 de scenarii de schimbări climatice. Conform rezultatelor, între 1961 și 2010, PIB-ul pe cap de locuitor în cele mai sărace state ale lumii a scăzut cu 17%-30% din cauza schimbărilor climatice.

Cele mai afectate cinci țări au fost Sudan, India, Nigeria, Indonezia și Brazilia, care au înregistrat scăderi ale PIB-ului pe cap de locuitor de până la 36%. În schimb, PIB-ul pe cap de locuitor din Norvegia, Suedia și Canada a crescut cu 25%-34%.

Cele mai mari trei economii ale lumii, SUA, Japonia și China, au suferit un impact minim, însă acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce lumea se încălzește.

Diffenbaugh a explicat că există mai multe moduri prin care activitatea economică este influențată de temperatură. De exemplu, temperaturile ridicate au un impact negativ asupra producției agricole și a productivității muncii, afectează negativ abilitățile cognitive și alimentează conflictele interpersonale.

„Datele istorice arată clar că recoltele sunt mai productive, oamenii sunt mai sănătoși și noi suntem mai productivi la locul de muncă atunci când temperaturile nu sunt prea ridicate sau prea scăzute. Acest lucru înseamnă că în țări reci, un pic de încălzire poate ajuta. Opusul este adevărat în locuri care sunt deja calde.”, a explicat Marshall Burke, co-autor al studiului.

Studiul concluzionează că țările bogate au avut câștiguri disproporționate de pe urma activităților care au cauzat schimbările climatice, în detrimentul țărilor sărace, care au fost afectate în mod disproporționat.

spot_img

Ultimele știri